• 06 September 2016, Tuesday 19:36
GülçinErşen

Gülçin Erşen

Mutlu olmanın yollarından biri

Gülçin ERŞEN

Siz hiç, bir hafta sonu erkenden kalkıp sizin gibi idealist ve çevreci kişilerle birlikte yaklaşık iki buçuk saat boyunca çevre temizliği yapıp kendinizi daha mutlu ve enerjik duyumsadınız mı? Şaşıracaksınız belki ama, ben ve oğlum geçen pazar kendimizi tam da böyle hissettik. (“Halka hizmet Hakk’a hizmettir” sözündenden ötürü mü bilmem.)

Milas Kent Konseyi Güllük Mahalle Meclisi’nin önderliğinde, Milas Belediyesi’nin katkılarıyla, Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük, Mahalle Meclisi üyeleri, Muhtar Celal Akyol ve gönüllü yurttaşların katılımıyla, Güllük’te Pazar sabahı, “çöp toplama” etkinliği düzenlendi. AKFEN Güllük Su ve Kanalizasyon A.Ş. de etkinliğe katılanlara, kuru pasta, meşrubat, su ve çay ikramı, ayrıca iki dalgıç ile katkıda bulundu. Çünkü, dört kişi de palet ve şnorkellerle kıyı boyunca dalarak, görenleri hayrete düşürecek maddeleri sudan çıkardılar. Bu arada yanlışlıkla onların çuvalına girmiş minik bir ahtopot da hemen yeniden suya atılarak, doğal çevresine geri gönderildi...

 

Kaymakamdan

manevi destek

Sabah belediye çay bahçesinde toplanan çevreciler, ellerinde pankartlar, çöp torbaları, eldivenlerle hemen işe koyuldular. Birkaç kez verilen dinlenme molalarıyla birlikte iki buçuk - üç saat süresince, kıyı boyunca çöp toplayan bizlere yolda rastladığımız tanıdıklar ve yurttaşlardan da tek tük kişi destek verdi. Örneğin; Kaymakam Fuat Gürel, eşiyle birlikte hemen lojmanın önüne çıkarak, takdir edici sözlerle manevi destek verdi. Ayrıca, bazı konulardaki istek ve şikayetleri de ayak üstü dinleyip, Mahalle Meclisi’nce yazılı hale getirilerek kendisine iletilmesi ve daha uygun koşullarda bir araya gelinip konuşulması ricasında bulundu.

Bu arada basına görüntülü demeç veren Mehmet Günlük de şunları söyledi: “Amaçımız burada yaşayan vatandaşlarımızda farkındalık yaratmak ve çevre bilincini oluşturmak. Burada bulunan mahalle meclisimize destek veren gönüllü dostlarımıza teşekkür ediyoruz. Umarım bu tür kampanyaların sonuncusu olur. Eğer tekrarlamak zorunda kalırsak, amacımıza ulaşamamışız demektir. Herkesi çevreye karşı daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Güllük’ü gelecek nesillere daha yaşanılır bir yer olarak aktarmamız lazım.”

 

Şişe, kapak, sigara

izmariti, ambalajlar

Ekipçe halk plajına girip de çöp toplamaya başladığımızda, kumlar arasındaki çöpler (çoğu sigara izmariti) ve insanların burada nasıl güneşlendikleri, çocukların nasıl oynadıkları bende hayret uyandırdı. Plaj temizliği sırasında esnaf ve gönüllü kişilerin bağışladığı çiçek saksılarına kum doldurularak sigara izmaritlerinin atılması için şemsiye altlarına şezlong aralarına yerleştirildi. Bazı yurttaşlar ve çocuklar da bizden eldiven isteyerek, buradaki çöpleri toplamaya başladı. Arkadaşım Ayşin Özkaya’nın oğlu Ali de bizi görünce hemen eve gidip mayosunu giyip dalgıç ekibine katıldı. (Amacımıza az da olsa ulaşıyor muyduk ne?)

Ancak, plajdaki bazı kişilerin de bağıra çağıra şikayetlerini bize aktarması, “Şurada da, (falanca otelin, filanca lokantanın çevresinde de) çok çöp var, oraya da gidin” şeklinde konuşması, bizleri daha çok şaşırttı. Artık ben dayanamayıp “Hanfendi, bizler maaşlı temizlik elemanı değiliz, gönüllü olarak çöp topluyoruz. Siz de katılın, şikayetlerinizi ilgili birimlere yapın” şeklinde karşılık verdim.

Karadan ve denizden toplanan çöpleri tek tek yazmıyorum. Ama, izmarit, bira kapağı, cam ve ped şişe, teneke ve kartondan içecek kutularının, ambalaj atıklarının en fazla olduğunu belirtebilirim.

 

Tatlı yorgunluk üzerine

çay iyi gider

Halk plajı ve Etibank plajı sonrasında epey yorulmuştuk. Dolan ve ağırlaşan çöp torbalarımızı da belediye temizlik elemanlarının alacağını bilerek, yol boyunca ağzını bağlayarak bırakmıştık. Bu aşamada Güllük’te yıllardır plaj işleten Ömer’in etkinliğe katılanlara “Çaylar şirketten” diyerek ikramda bulunması, bizleri sevindirdi.

Biraz dinlendikten sonra, ekibin bir kısmı Semiramis plajına da giderek, özellikle haftasonu Milas’tan gelenlerin de denize girdiği yerde etkinliği sürdürmenin bilinçlendirme açısından yararlı olacağı düşüncesiyle yola koyuldular. Ancak, ben artık öğlen saati olduğundan, iyice yorulmuş oğlumu da düşünerek, arkadaşlara kolaylık diledim. (Daha sonra, Semiramis plajına giden arkadaşlardan, burada ayrıca başka bir gün çevre temizliği çalışması yapmayı düşündüklerini öğrendim.)

Çevreci bir yurttaş, bir sivil toplum örgütü yöneticisi, bir gazeteci ve “Ağaç yaşken eğilir” sözüne uyarak oğlunu en iyi biçimde eğitmeye, yetiştirmeye çalışan bir anne olarak katıldığım etkinlikten yorgun, ama büyük bir tinsel (manevi) doyumla ayrıldım. Ancak, üzerinden bir gün geçmişken, tüm kıyı boyunca temizlediğimiz yerleri eskisi gibi görmek de üzücü.

(5 Eylül 2016 / Güllük)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık