• 27 October 2017, Friday 19:48
GülçinErşen

Gülçin Erşen

Farklı bir turizm anlayışı: ‘Mor Salkım Bağları’

Gülçin ERŞEN

Son yıllarda özellikle Ege bölgemizde, tarımsal turizme yönelik yatırım, çalışma ve örneklerin giderek artığını görüyoruz. Bunun örneklerinden biri de Milas - Bodrum arasındaki Dörttepe Köyü’ndeki Mor Salkım Bağları.

Süleyman Akkulak’a ait olduğunu öğrendiğimiz bağların tanıtımını, yaptıkları ve yapmayı planladıkları çalışmaları ise, inşaat mühendisi olmasına karşın, (ikiz kardeşi Tahsin Bey ile) bağcılık ve şarapçılık alanına merak salmış Melih Erdemir anlattı.

Mor Salkım Şarapçılık A.Ş. 2013’te şarap üretimine yönelik bağcılık yatırımına başlamış. Ama, uzun vadede (önümüzdeki birkaç yıl içinde) asıl amaç, şarap tadımına gelecek yerli ve yabancı turistleri burada ağırlamak... Başlangıçta 96 dönümlük arazide 50 dönüm Merlot (merlo), Syrah (şiraz), Cabarnet (kabarne) ve Bornova Misketi cinsi şaraplık üzümle üretime geçmişler. Şarap üretimi için Çömlekçi Köyü yolunda ayrı bir tarlada, TAPDK’den (Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu) izin alınmasıyla, tesis inşaatına başlanmış. Yeni alınan yerde, Sauvignon Blanc (Savinion Blanj) bağı da kurulacak. Böylece 44 ton beyaz, roze ve kırmızı şarap üretimi planlanıyor.

 

Zeytinlikler koruma

altında

Yeni yapılmış taş bağ evinin taraçasında başladığımız söyleşiyi bağları gezerek sürdürdük. Melih Bey, bu yıl Emir ve Narenciye cinsi üzümler de yetiştirmeye başladıklarını, bunların şaraba ayrı bir koku ve tat verdiğini anlatırken, benim daha önce duyduğum bir bilgiyi de onayladı: Beyaz üzümden kırmızı şarap, kırmızı üzümden beyaz şarap yapılabilir. Şaraba rengini veren üzüm kabuğundaki tanen ve bunun üzüm suyuyla bekletilme süresi. Yoksa, kırmızı üzüm de sıkıldığında suyu beyaz akıyor...

Dolaşırken, zeytin ağaçlarının altının hemen hepsinin yarım ay biçiminde taş setlerle çevrildiği dikkatimizi çekti. Bağ alanlarındaki 300 gelişmiş zeytin ağacını da koruma altına aldıklarını söyleyen Erdemir, bunlardan elde edilen zeytin ile, salamura, kırma zeytin ve soğuk pres zeytinyağı yapıldığını, butik şarapçılığın yanı sıra zeytin yağı ve sabun gibi ürünlerle de “agro turizm” anlayışına yönelik çalışmalarını sürdüreceklerini açıkladı. İleride bağda, Boğaziçi Köyü’nü gören alanda konuklama tesisi de yapacaklarını belirten Erdemir, şunları söyledi: “Bağcılık çok zahmetli ve masraflı iş. Ovanın sert kili nedeniyle bağ zor yetişiyor. Çiftçiye destek sınırlı. Ama, Tarım İl Müdürlüğü, yapılan yatırımın (binalar dahil) yarısını ödüyor. Biz burada köylüye çalışma alanı yaratmış oluyoruz. Hep Fesleğen’den gelen işçilerle çalışıyoruz. Onları da epey eğittik. İşçiyi, hasat miktarı ve üzümün türüne göre ayarlıyoruz. Örneğin; şirazdan saatte 100 kilo toplayabilirsiniz, aynı sürede kabarneden ancak 50 - 60 kilo toplanabilir...”

Biz de haber yapmak, bu işi ve burayı tanıtmak, bilgilenmek ve bilgilendirmek adına, güzel bir Pazar günü geçirmiş olduk. Umuyoruz; Mor Salkım Bağları yakında yerli ve yabancı turist topluluklarının uğrak yeri olur. Hatta başka örneklerindeki gibi, lokanta / kafe bölümü de açılır …

(26 Ekim 2017 / Güllük)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık