• 11 August 2022, Thursday 11:44
SercanErgin

Sercan Ergin

Futbol sistemleri çok çalışılarak öğrenilir (1)

Merhaba Milas Önder Gazetesi okurları. Bugün sizlere köşemde, günümüz futbol sistemi ile 60 yıl önceki futbol sistemi hakkındaki naçizane düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. İlk önce yaşım gereği bundan 60 yıl önce Milas Gençlik Spor Kulübü’nde oynadığım futbol sisteminden bahsetmek istiyorum.

 Futbol oynadığım yıllarda şimdiki gibi futbol hocaları yoktu. Milas Gençlikspor takımında futbol oynarken bizleri çalıştıracak hoca olmadığı için takımın başında müsabakalara gidip gelen rahmetli Ruhi Atakan ağabeyin bilgileriyle sahaya çıkardık. 60 yıl önce Türkiye’de Sarkık Libero sistemi vardı. Rahmetli Ruhi Atakan Ağabey bizi bu sistemde üç yıl futbol oynattıktan sonra, subaylıktan emekli olarak kısa süreli Milas’a yerleşen İzmir Altay Kulübü’nde futbol oynayan Koç Mustafa lakaplı ağabeyimiz bize sahada, nasıl kademeye girilir, bunları günlerce çalıştırarak öğretirdi. Eskiden kaleciler 1 numara, sağ bek 2 numara, sol bek 3 numara, stoper 4 numara, sarkık libero 5 numara, haflar ise 6.numara kanat oyuncusu 7.numara, orta saha 8 numara, santrafor 9 numara, takımın en iyi futbolcusu 10 numara, kanat sporcusu 11 numara forma giyerlerdi. Bu diziliş uzun yıllar sürdükten sonra 1.5.4.1 sistemine dönüldü. Bu sistemde uzun yıllar amatörce futbol oynandı. Eskiden günümüzdeki gibi futbol öğrenme kitapçıkları yoktu. Takımda yöneticilik yapan ağabeylerimizden ne öğreniyorsak bizler onu sahada uygulardık. Yanlış veya doğru.

DEVAM EDECEK 2


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık