• 20 October 2022, Thursday 12:17
CelalDurgun

Celal Durgun

‘’YANAN BİZDİK, SİZ KÖMÜR SANDINIZ’’

Yıl, 2003; Yer Karaman-Ermenek: Özel bir firmaya ait kömür ocağında grizu patlamasında 10 işçi yaşamını yitirdi. Cansız bedenleri, günler sonra çıkarılabildi.

Yıl, 2004; Yer Kastamonu-Küre: Bakır ocağında çıkan yangında, 19 emekçi yaşamını yitirdi.

Yıl, 2006; Yer Balıkesir-Odaköy, grizu patlaması nedeniyle 17 işçi hayatını kaybetti.

Yıl, 2010; Yer Balıkesir-Dursunbey, maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında 17 emekçi hayatını kaybetti.

Yıl, 2010; Yer Zonguldak-Kilimli, Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü'ne bağlı kömür ocağında grizu patlamasında 30 işçi göçük altında kaldı.

Yıl, 2013; Yer Zonguldak-Kozlu, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait kömür ocağında metan gazı patlamasının yol açtığı göçük sebebiyle 8 işçi öldü. Aynı yerde 1992 yılında olan patlamada 263 madenci can vermişti.

Tarih: 13 Mayıs 2014; Yer Manisa-Soma, kömür madeninde çıkan yangında 301 emekçi can verdi. Cumhuriyet tarihimizin en büyük iş kazası olarak tarihe geçti.

Yıl, 2014; Yer Şırnak, bir maden ocağında meydana gelen göçük sonucu 2'si kardeş 4 işçi öldü.

Yıl, 2014; Yer Karaman-Ermenek, kömür madeninde meydana gelen su baskınında 18 işçi yaşamını yitirdi. Aynı yıl, Bartın- Amasra, bir maden ocağında meydana gelen göçükte mahsur kalan 2 Çinli işçi hayatını kaybetti.

Yıl, 2015; Yer Sivas-Gemerek, maden ocağında meydana gelen göçük sonucu 1 işçi hayatını kaybetti. Aynı yıl, Muğla-Fethiye, maden ocağında yerinden sökülen kaya parçasının altında kalan 1 işçi öldü. Yine 2015 yılında Zonguldak’ın Kilimli ve Amasya Suluova’da göçük sonucu 2 işçi öldü.

Yıl, 2016; Yer; Siirt-Şirvan, bakır madeninde meydana gelen kazada 16 işçi öldü.

Yıl 2019, Yer; Manisa-Soma, kaza sonucu 1 işçi can verdi.

Yıl 2022; Yer; Bartın-Amasra, Kömür ocağında meydana gelen patlama sonucu 41 işçi can verdi.

Maden işçisi gerçeğe vurgu yapmış:

‘’YANAN BİZDİK, SİZ KÖMÜR SANDINIZ.’’

Evet, yanan işçiymiş, biz kömür yaktığımızı sandık.

Ezelden beri, grizu patlaması nedeniyle nice canları toprağa verdik.

Avrupa’da, Amerika’da uygulanan tekniği ocaklarımıza taşımadık.

İş kazaları sıralamasında, (olumsuz anlamda) Avrupa’da birinci, Dünya’da üçüncü sıradayız.

Dünya’da, en çok kömür çıkaran ülkelerin başında Çin gelmektedir. 2008 istatistiklerine göre, Çin’de, 100 milyon ton başına düşen ölüm sayısı 127 olurken; Türkiye’de bu sayı 722 olarak kaydedilmiş. 2013’te Çin’de ölüm sayısı 37’e düşmüş.  

Dünya devletleri; bilimsel, teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor; yeni buluşlar için kaynak ayırıyor; alet-edevatlarını yeniliyor, havalandırmasını son teknolojiye göre yeniden düzenliyor, bilimsel verilere güveniyor; Akılla, mantıkla hareket ediyor. İşi ehline veriyor;  ihmali affetmiyor, denetimi aksatmıyor.

Biz ne yapıyoruz?

“Saldım çayıra, Mevla’m kayıra” anlayışı ile hareket ediyoruz.

Teknolojiden, yeniliklerden uzak duruyoruz, bilime-tekniğe ayak uydurmuyoruz, işi kolaylaştıran, hayat kurtaran buluşlara yanaşmıyoruz, az masrafla, çok kömür çıkarmayı amaçlıyoruz.

Sonuç: Ölüm, sakat kalma, kan, gözyaşı, acı, keder…

“Fıtrat” diyoruz, “kader” diyoruz…

Yani, son teknolojiyi de uygulasak, bilimsel verilerle de çalışsak, tüm önlemleri de alsak, bu kazalar yine olur, bu insanlar yine ölür. Kaderden kaçılmaz.

O zaman; suçlu aramayın, savcıları göreve çağırmayın, mahkemede yargılamayın, kazayı aydınlatmayın… Hastane yapmayın, doktor çalıştırmayın, ilaç yazdırmayın, eczaneleri açtırmayın…

 “Şehit” diyoruz. Peki, şehidi öldüren kim?

Akıl dışı, bilim dışı anlayış sürdüğü sürece, kazalar da bitmez, ölümler de…

Ben; işçilerin kaderlerinde yazılı olduğu için öldüklerine inanmıyorum. Onlar, denetimsizliğin, ihmalkârlığın, liyakatsiz kişilerin kurbanı oldular.

En alttan, en üste kadar tüm görevliler, sorumluluktan kaçamazlar.

Gerekli önlemler alınsaydı, gerekli denetimler yapılsaydı, eksiklikler tamamlansaydı, gerekli eğitimler verilseydi, gerekli güvenlik koşulları sağlansaydı 41 can toprağa verilmezdi.

Geçmişten günümüze kadar olan kazaların, yitirilen canların sebebi, ihmaldir; az parayla çok üretim elde etmeyi hedefleyenlerdir.

Soma’da, Zonguldak’ta,  Siirt’te, Amasya’da, Amasra’da ki ölümlerin sebebi budur.

Çare; aklı, bilimi, tekniği, teknolojiyi, eğitimi uygulamaktır.

Bu son olsun. Aklın ve bilimin, tekniğin, teknolojinin yolu açılsın.

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık