• 20 July 2017, Thursday 19:40
CelalDurgun

Celal Durgun

Karyalı Sanatçı Ayşe Anıl ile Söyleşi (1)

Celal DURGUN

Adı sınırlarımızı aşmış Ayşe Anıl, Mayıs ayında Muğla’da, Muğlalı sanatseverlerle buluştu.

Sanatseverlerden tam not aldı. Muğla basını da Ayşe Anıl’a geniş yer verdi.

Ayşe Anıl ile Muğla sergisini konuştuk.

Celal DURGUN: Serginiz ne zaman ve nerede açıldı, ne kadar sürdü?

Ayşe ANIL: Şiir ve Gravürlerden süzülen Karya sergisi Sayın Hamdi TOPÇUOĞLU ile ortaklaşa yaptığımız bir projeydi ve hayata geçirdik. 8 Mayıs 2017 günü açıldı, 22 Mayıs 2017’de sona erdi. Muğla’daki 500 yıllık tarihi ‘Sekibaşı Hamamı’nda gerçekleşti. Özellikle bu hamamı seçtim, çünkü Karya gravürleri ve şiirleri hamamın atmosferi ile örtüşecekti, bu aynı zamanda hamama da dikkat çekmek için güzel bir fırsattı. Bu önerimi Hamdi hocam da kabul etti. Hayalimdeki gibi gerçekleşti, şiirler ve gravürler hamama çok yakıştı, hamama ruh geldi. Burada sergi açmak kolay olmadı, nedeni rutubet resimlere zarar veriyordu, onun için her akşam resimleri toplayıp sabah asıyorduk. Hamamın yöneticisi sevgili Bülent Çekiç’in bana çok yardımı oldu, yardımları için çok teşekkür ediyorum. Çok yorucu bir süreç oldu, fakat hayalimi gerçekleştirdiğim için çok mutluyum.

 

C.D: Kaç çalışma ile katıldınız?

A.A: Askıda 57 Gravür ve Exlibris, ayrıca 10 - 20 arası paspartulu toplam 80 eser sergilendi. Bu, bir gravür sergisi için çok yüksek bir sayı. Zoru başardım. Eserlerin adları belliydi, Karya dönemi Muğla, Milas, Bodrum, İstanbul sergileri ve serbest çalışmalarım vardı.

 

C.D: Hangi çalışmanız daha çok beğeni aldı?

A.A: Hepsi çok beğeni aldı. Muğla’da ilk defa böyle bir sergi açılmış. Kendi memleketimde böyle bir serginin ilk kez açılmış olması benim için ayrı bir keyif oldu. Sergiyi gezenlerden çok olumlu izlenimler edindim. Her izleyen, tüm eserlerin ayrı ayrı çok güzel olduklarını belirttiler.

 

C.D: Siz aynı zamanda kara kalem, suluboya, tuval üzerine resimler yapan bir sanatçısınız. Gravür&Exlibris dışında sergi de mi açmamıştınız?

A.A: Evet, Bu sergi hem benim Muğla’da açtığım ilk sergimdi, hem de Muğla’da EXLİBRİS, GRAVÜR ve Şiirlerle açılan ilk sergiydi. Beklentimin çok üstünde ilgi ve övgü aldım. Muğlalı sanatseverler ile buluşmak, konuşmak, tanışmak bana ayrı bir heyecan verdi. Bildiğiniz gibi Muğlalı bir sanatçıyım. Yapıtlarımın hemşerilerim tarafından beğeniyle karşılanması ve hemşerilerimin sıcak, samimi, içten davranışları beni ayrıca mutlu etti.

 

C.D: Kimler katıldı. Sergiyi kaç kişi gezdi?

A.A: Büyükşehir ve Menteşe Belediye Başkan Vekilleri geldi. Başkanlar, CHP’nin toplantısı için Ankara’ya gitmişlerdi. Muğla Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Sayın Bülent KARAKUŞ, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi hocaları, MUSANDER Başkanı ve üyeleri, Kent Konseyi, Muğlalı yazarlar, yazarlardan Sayın Ünal TÜRKEŞ, Yatağan ADD Başkanı Turgay MUTLU ve eşi, Muğlalı sanatçılar, Muğla ADD temsilcileri, ailem, Milaslı akrabalarım, dostlarım ve Muğlalı sanatseverler. Sergi açılışı çok kalabalıktı, 300 kişinin üzerinde sanatsever, hamamın her tarafını ve sokağı doldurdular. Bu kadar çok sanatseveri bir araya toplama becerisi sevgili MUSANDER başkanı Sadettin ÖZBEK’in başarısıydı. Çok özverili ve titiz çalışmalarının sonucu oldu. Buradan Sadettin beye çok teşekkür ediyorum, sayelerinde bizim de çabalarımızla harika organizasyon ve sergi oldu. Sergi açılışından sonra Milas’tan, İzmir’den, Akyaka’dan arkadaşlarım geldi. Özetle, katılım beklentimin üstünde oldu. Sanatsever Muğla halkı, demokratik kitle örgütleri, siyasi partilerimizin temsilcileri, yöre protokolü, dostlarım, arkadaşlarım, köylülerim beni yalnız bırakmadılar. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

            yarın devam edecek


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık