• 22 September 2021, Wednesday 11:48
MehmetOğultürk

Mehmet Oğultürk

MİLAS- BODRUM HAVALİMANI

Temel atma ve açılış törenlerinde bizzat bulunduğum, Milas İlçesi Ekinambarı Mahallesindeki hava limanının adı, açılışı yapılırken de tartışma konusuydu. Türk Hava Yolları turistleri taşımak için, Milas-Bodrum Havalimanı açılmadan önce Bodrum ilçesi sınırları içindeki Mumcular Askeri Hava Meydanını kullanıyordu. Bu yüzden Meydanın adını da Bodrum Hava Meydanı diye adlandırıyordu. Bu hava meydanı küçük idi.  Genişletilip büyütülemiyordu. Coğrafya buna izin vermiyordu. Büyük uçakların inip kalkmasına uygun değildi. Oysa, Bodruma gelen Turist sayısı çok fazla idi. Küçük uçaklar yetmiyordu. Bodruma gelen ve giden turistleri taşıyacak büyük uçakların inip kalkabileceği bir Hava Limanına ihtiyaç vardı.

Yıllar öncesinden Milas’ın Ekinambarı mahallesinde bulunan geniş bir düzlükte yapılması düşünülen ama bir türlü yapılamayan Havalimanının yapılmasına nihayet karar verildi. Zamanın Başbakanı Tansu Çiller ile Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Ekinambarı Mahallesine bizzat gelerek temelini attılar. Açılışı yapıldıktan sonra, Türk Hava Yolları bu hava limanının adını Bodrum Hava Limanı adıyla anons etmeye devam etti. Başta Milas Kaymakamı Sayın Hayati Soylu ile zamanın Muğla Milletvekili sayın İrfettin Akar’ın ve tüm sivil toplum kuruluşlarının çabalarıyla yeni hava limanının Milas-Bodrum Havalimanı olarak adlandırılmasına ve hem Milaslıların hem de Bodrumluların gönüllerinin alınmasına özen gösterildi.

Son zamanlarda ise uçaklarda yapılan anonslarda Milas adını kullanmadan, Bodrum Havalimanı denilmesine Milaslıların itirazı var. Özellikle MİTSO nun bu konuda hassasiyet göstermesi ve Devlet Hava Meydanları İşletmesini ve Türk Hava Yollarını uyarmalarını çok yerinde buluyorum. Bodrumlu hemşerileriyle bir sorunları yoktur. İstedikleri Bodrumun yanı başında koca bir Milas’ın da bulunduğunu hatırlatmaktır.

Havalimanlarının, bulundukları coğrafya adlarıyla anılmaları en doğalıdır. Esenboğa, Yeşilköy, Dalaman, Çardak, Çiğli, Çarşamba, Erkilet gibi. Ancak önemli devlet adamları ve kişilerin adlarıyla anılanları da olmalıdır. Atatürk, Sabiha Gökçen, Adnan Menderes, Ferit Melen , Charles de Gaulle hava limanları da bunlara örnektir. Bu çok doğaldır. Ama iki ilçe adıyla adlandırılan tek hava limanı Milas-Bodrum’dur. Zira Bodrum ilçe sınırları içinde büyük bir Havalimanı yapmaya uygun bir coğrafya bulunmamaktadır. Eğer turizm gerekçesiyle Milas’ta bulunan havalimanının adı Bodrum Havalimanı olarak değerlendirilecekse Türk Hava yolları, Dalaman Havalimanının adını da Marmaris ya da Fethiye havalimanı adıyla kullanması gerekmez mi? Dalaman kaç turisti ağırlamaktadır! Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) yöneticilerinin gösterdiği tepki Bodrum’un adına değil, Milas adını kullanmayan Türk Hava Yollarınadır. Başta MİTSO başkanı Sayın Reşit Özer olmak üzere tüm yöneticilerini  gösterdikleri hassasiyetten ötürü kutluyorum.

 

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık