• 04 October 2019, Friday 16:17
MehmetOğultürk

Mehmet Oğultürk

Madenciler..

Duydum ki üç beş madenci firması bir araya gelmiş ve kamuoyuna bir deklarasyon yayınlamış. Madenlerin ne kadar  gerekli olduğunu, işletilmeyen madenin ülkeye ve millete hiçbir yararının olmadığı, madenlerin bizim yeraltı zenginliğimiz olduğunu belirterek, Kaz dağlarında, Ilbıra dağında, Karabağ Yaylasında maden aramaya ve işletmeye devam etmek istediklerini açıkça beyan etmişlerdir.

Oysa, maden nedir ne işe yarar ve niçin üretilir? Madene neden ihtiyaç duyulur? İnsanlığın en önde gelen ihtiyacı yaşamaktır. İstediğiniz kadar altınınız, gümüşünüz olsun, öldüğünüzde bir işe yarar mı? Önemli olan insanın ve tüm canlıların yaşam kalitesini yükseltmek, kolaylaştırmak ve onları daha uzun yaşatmaktır.Ölü insan madeni, enerjiyi  ne yapsın? Altın olsun, gümüş olsun, elmas olsun, kömür olsun  mezara götürebiliyor mu? Orada da onları boyunlarına takabiliyor mu?Akşamları, onlarla karınlarını doyurabiliyor mu?Her şey insanın yaşaması, rahat yaşaması içindir.  Hangi canlı hava, su ve güneş olmadan yaşayabiliyor? Havasız, yani oksijensiz kaç saniye yaşayabilirsiniz. İsterseniz deneyip bakınız. İki dakika nefes almadan durabiliyor musunuz? Soluduğumuz havayı, içtiğimiz suyu  kirleten ve bizim yaşamamızı tehdit eden her şey bize düşmandır.Altın olsun,kömür olsun işletilirken havamızı, suyumuzu kirletiyorsa eksik olsun!

Fosil yakıt kullanılarak elde edilen enerji eksik olsun! Fabrikaların bacalarından gökyüzüne salınan zehirli gazlar, dumanlar  ve küller  biz canlıların  sonunu hazırlamaktadır. Havamızı ve suyumuzu temizleyen ormanlarımız altın, kömür uğruna yok edilmektedir. Birileri diyorki; ağaçların kesilmesine karşı olanlar, orman kesim bölgelerinde gösteri yapanlar,  ormanlar yanarken neredeydiler?

 Ormanları kim  yakıyor? Yakanları yakalayıp cezalandırmak gerek, bir iki sene sonra imara açanlar yakıyor. Tedbirsiz yetkililer, cahil insanlar, aç gözlü zenginler yakıyor. Yangınlar en çok nerelerde görülüyor? Akdeniz ve Ege sahillerinde. İklimin hiç mi kabahati yok. Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında sıkça görülen orman yangınlarının nedeni kuruyan otların kolayca tutuşmasındandır.  Doğaya salınan asit yağmurları, araba egzoslarından çıkan gazlar, kömür yakan fabrika bacalarından fışkıran gazlar ve küller  dünyamızın iklimini her geçen gün biraz daha değiştirmektedir.Bilim insanlarının yıllardır söyledikleri  bir şey var; her yıl dünyanın bir iki derece daha ısınacağıdır.Bunun en önemli nedeni ise atmosfere salınan sera gazlarıdır. Ormanların kesilmesine karşı çıkanları suçlamak yerine dünyanın iklimini değiştiren, daha çok ısınmasına neden olanlarısuçlasınlar.

Günümüzde temiz enerji üretimi varken, güneş ve rüzgar  enerjisi tüm dünyada öne geçmişken ve de ülkemizde yılın on iki ayında hem güneş, hem de rüzgar eksik değilken,fosil yakıtlı enerjide ısrar etmek niyedir? On binlerce insanı yerinden yurdundan eden, milyarlarca lira paranın harcanmasına sebep olan, megatonlarca toprağın alt üst edilmesine gerek duyulan kömür ocaklarının kapanma zamanı gelmiştir. Ülkemizi yönetenler artık ileriyi görmeli ve kamu yararı vardır diyerek, kamuyu temsil edenleri daha çok üzmemelidir. Zira onlar kamunun ta kendileridir.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık