• 04 July 2023, Tuesday 10:57
MehmetOğultürk

Mehmet Oğultürk

SOSYAL DEMOKRATLIK VE PARTİ DİSİPLİNİ

Ülkemizdeki siyasi parti sayısı toplamı nedir biliyor musunuz? Ben söyleyeyim tam tamına 126. Pek çoğunun adını bile bilmiyoruz. Zira, aklına esen topluyor 30 kişiyi bir parti kuruyor. Enflasyon yalnız ekonomide değil, siyasi partilerde de var. Bu partilere üye olduklarını söyleyenlerin, il ve ilçe Başkanları dahil hiç birinin kendi partilerinin programlarını ve tüzüğünü okuyup beğendikleri için kayıt yaptırdıklarını sanmıyorum. Üye yapılanların da üyelik aidatlarını muntazam ödediklerini düşünmüyorum. Yoksa Devletin hazinesine el atarlar da milyonlarca lirayı iç ederler miydi hiç.  Ama attıkları zaman mangalda kül bırakmıyorlar.  Bu nedenle parti kurmak çocuk oyunu gibidir bizde. Sayfalarca program yazarlar, yazdıkları programları kendileri de anlamazlar. İktidara gelince de dönüp bakmazlar.

Koskoca 350 milyonluk ABD de 5 parti var. Demokrat parti, Cumhuriyetçi Parti, Liberteryen Parti, Anayasa Partisi ve Yeşil Parti. İktidar Demokrat parti ile Cumhuriyetçi parti arasında bir gelip bir gidiyor. Diğerlerinin esamesi okunmuyor. Bizde ise tam tersi. En köklü parti Yüce Atatürk’ün partisi CHP. Altı önemli ilkesi vardı. Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Devletçilik, Halkçılık, Laiklik ve İnkılapçılık (Devrimcilik). Bu yüzden partinin sembolü kırmızı zemin üzerine yerleştirilmiş altı beyaz ok tur.

Ne var ki bu gün sosyal demokrat olduklarını, Genel Başkan dahil herkesin eleştirilebileceğini, her partilinin özgürce fikirlerini söyleyebileceğini açıkça ifade  eden yöneticiler, kendilerini eleştirenleri hemen kapının önüne koymakta hiçbir beis görmüyorlar. Ağzını açanı hemen Disiplin Kuruluna sevk ederek partiden atıyorlar. Demokrat gibi görüntü verip tam tersini yapıyorlar. En doğrusunu ve en iyisini ben bilirim, parti benim tapulu malımdır anlamına gelen ifadelerde bulunmaktan geri durmuyorlar. 

Hatırladığım kadarıyla, yakın zamanda, Mehmet SEVİGEN, Süheyl BATUM bu yüzden partiden atıldılar. Emine Ülker Tarhan ile Birgül Ayman Güler ve Muharrem İnce istifa etmek zorunda bırakıldılar.

CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker TARHAN; Seçim yenilgileri ve yapılan hatalardan dersler çıkartılması konusunda yaptığı çağrıların görmezden gelindiğini söyleyerek, büyük ümitlerle geldiğim bu partiden istifa ediyorum diyerek ayrılıyor. İzmir Milletvekili Birgül Ayman GÜLER ise; Gerçek dışı soykırım suçlamalarının, yeni CHP yöneticileri tarafından adeta desteklendiğini, Genel Merkez yöneticilerinin taşıdığı “Soykırımla Yüzleş” pankartı bu desteğin somut ilanı olduğunu belirterek CHP den istifa ettiğini beyan ediyor.  

Eskişehir Milletvekili Süheyl BATUM; Bu istifalarla ( Emin Ülker TARHAN ve Birgül Ayman GÜLER’in istifası) partiyi sarsarak uykudan uyandırıp bir düzene sokacağız. Genel Merkez, bu adamın( Ekmelettin İHSANOĞLU) kaç kişi tarafından önerildiğini çıkıp bi anlatsın dediği, CHP eski milletvekili ve parti üyesi Mehmet SEVİGEN; CHP Genel Başkanı sayın KILIÇDAROĞLU’nun helalleşme açıklamaları ile parti tüzüğünü ihlal ettiğini, açıkça FETÖ ve PKK ya göz kırpıyor diyerek asıl KILIÇDAROĞLU’nun ihraç edilmesi gerektiğini söylediği için partiden ihraç ediliyorlar.

Galiba, ihraç sırası Tanju ÖZCAN da. Tanju ÖZCAN’ın suçu ne? Suriyeli işgalcilere ruhsat vermediği, suyu daha pahalı satmak istediği ve Belediye Meclis Toplantısında  meclis üyesi bir hanıma “Bana niye el sallıyorsunuz hanımefendi. Böyle el sallamak da ayıp oluyor. Ben evli barklı adamım. Öyle şey olmaz” dediği için hem hakkında dava açılıyor hem de partiden geçici olarak bir yıl süre ile ihraç ediliyor. Oysa Mahkeme bile bu sözlerde bir suç unsuru bulunmadığına karar veriyor. Şimdi ise sayın KILIÇDAROĞLU’NUN son grup toplantısında yaptığı değerlendirmeyi; Türkiye’nin aydınlığa çıkması için gerekirse 16 lı masa kuracağım sözlerini eleştiriyor. “Sayın Genel Başkan hesap uzmanı ama ben 16 lı masanın siyasi maliyetini bir daha hesaplamasını tavsiye ediyorum” deme cesaretini gösterdiği için kesin ihraç istemiyle disipline veriliyor.

Hani, herkesin özgürce düşüncelerini ifade edebildiği tek Sosyal Demokrat  Parti CHP idi. Orada da konuşan adam istenmiyor. Söylemlerle eylemler birbirini tutmuyor. Bu partiyi fabrika ayarlarına döndürmek için gerçekten köklü bir değişim şart gibi görünüyor. Ne dersiniz?  

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık