• 20 February 2023, Monday 8:40
MehmetOğultürk

Mehmet Oğultürk

 İKTİDAR VE SEÇİM

Adalet ve Kalkınma Partisi yetkilileri daha bir iki ay önce, “Muhalefet hayal kurmasın seçimler zamanında (18 Haziran’da) yapılacaktır diyordu.  Aslında, bırakın seçimleri öne almayı, ertelemek için bahane arıyorlardı. Ama, Bahçeli kulaklarına 14 Mayısı üflemiş olmalı ki, birden akıllarına Adnan Menderes’in sloganı gelmişti. “Yeter Söz Milletindir”. Bu sloganı gökte ararken yerde bulmuşlar gibi sevindiler. Hatta, Aydın’da bir binaya; üzerinde “Önce Yassı Ada, Şimdi Masada, Altısı bir arada, Biri de masanın altında, Oyunu bozalım gari Efem” yazılı kocaman bir pankart bile astılar.  Aslında gönüllerinden geçeni herkes biliyor. Bu şartlarda seçime gitme niyetleri yok. Bülent Arınç yoklama çekiyor. Daha önce de biri çıkıp Şeriat için yoklama çekmişti. Kamuoyunda gördükleri tepkiyi hafifletmek için o zat-ı muhteremin Başkan vekilliğini askıya aldılar.

Muhalefet ise “Anayasanın 78. Maddesi açıktır. Ancak Savaş halinde seçimler ertelenebilir” diyor. Bu gün Türkiye’de durum savaş halinden daha beter. Tıpkı, ikinci Dünya Savaşından sonraki Berlin gibi. Her taraf, yıkıntı, harabe. On binlerce canımız göçük altında. İktidarın arayıp da bulamadığı bir durum var.

Bundan bir yıl önce Gazetemiz Önder’de yayımlanan bir yazımdan bir kısmını aşağıda tekrarlıyorum. Okuyunca, ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız.

“…..Rahmetli Özal “Seçimlerden önce zam yapacak kadar enayi miyim” demiş, seçimden sonra da zamları arka arkaya sıralamıştı. Bunlar zam üstüne zammı gün aşırı, hatta sabahtan akşama güncelleme adıyla karşımıza çıkardıklarına göre değil erken seçimi, zamanında seçimi bile yapmayabilirler. Bu yüzden iktidarda olanların bu şartlarda seçime gitmeleri kendilerinin intiharı olur. Bunu çok iyi bilen Bahçeli ve ortakları seçime gidemezler. Muhalefetin erken seçim beklentisi nafiledir. Boşuna beklemesinler. Vaktinde seçim dahi şüphelidir. Anayasanın 78. Maddesine göre Olağanüstü hal ya da savaş halini ileri sürerek seçimi erteleyebilirler. Bunlar her şeyi göze almışlardır. Yoksa sabah akşam her şeye zam (güncelleme) yapabilirler mi? Siz istediğiniz kadar seçimleri erteleyemezler deyin. Meclisteki milletvekilleri severek ve isteyerek seçimi erteleme kararını vereceklerdir. Fazladan bir yıl daha vekillik yapsalar fena mı olur?

Adaletin olmadığı, muhalefet edenlerin hapislere atıldığı, karşı medyanın cezalandırıldığı, muhalefete her türlü hakaretin yapıldığı, en küçük bir eleştiriye bile tahammül edilemediği ve hapisle cezalandırıldığı, buna karşın tüm sivil toplum kuruluşlarının buna seyirci kaldığı bir ülkede sandık gelse ne olur, gelmese ne olur. Totaliter rejimlerde sandıktan hep iktidardakiler çıkar. Tarih bunun örnekleriyle doludur. Sandık onları meşrulaştırmaktan öteye bir işe yaramaz.

Ben bir şeyi çok merak ediyorum.  Demokrasi tramvayından inme vakti geldiyse ve sandık bir daha gelmemek üzere depolara kaldırılırsa veya YSK seçimi iktidar partileri kazanmıştır diye ilan ederse; muhalefet ne yapacak? Bizim kitabımızda sokak yazmaz, şuna buna izin vermeyiz demeye devam mı edecek? Gidişat hiç de hayra alamet değil. Baksanıza Devlet işini gücünü bırakmış, tüm imkânlarını bir Belediye Başkanını izlemek için seferber ediyor. Hava Limanı çökmüş umurlarında mı? Nasıl olsa bir suçlu bulurlar. Bay Kemal ne güne duruyor!

Tramvayın son durağa varmasını sabırsızlıkla bekliyorlar.  Niyetlerini okumak hiç de zor değil. Bizleri güzel günler beklemiyor. Umarım, aklımdan geçenler olmaz. (27 Ocak 2022 Mehmet Oğultürk)”


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık