• 15 February 2020, Saturday 7:57
MehmetOğultürk

Mehmet Oğultürk

ZAMLAR VE VERGİLER

Her gün yeni bir zamla karşılaşıyoruz. Elektriğe, suya, toplu taşıma araçlarına, havagazına, emlak vergisine, taşıtlara, ekmeğe, peynire, geçtiğimiz köprülere, yollara, tünellere, akaryakıta zam üstüne zam yapıyorlar. Gerçi, akaryakıta yaptıkları zammı üç kuruş indirip bir hafta geçmeden on beş kuruş olarak bindiriyorlar.

Vergi üstüne vergi icat ediyorlar. Yakında kaldırımda yürümek te vergiye bağlanırsa şaşırmayalım. Geride vergilendirilecek bir tek şey kalıyor. O da Nefes Alıp Verme vergisi. Bir kişinin günde kaç metre küp hava soluduğunu hesaplayarak, metre küpüne şu kadar vergi vermeniz gerekiyor da diyebilirler. Bir de dolaylı vergiler var. Onların hesabını yapmak mümkün değil. Varsıldan da yoksuldan da aynı vergiyi alıyorlar. Böylece vergiyi tabana kolayca yaymış, kayıt dışına çıkanları da yakalamış oluyorlar. Devletin herhangi bir dairesine bir dilekçe verseniz, git vezneye şu kadar yatır diyorlar. Elektrikte, suda hat parası, bakım parası, sayaç okuma parası, çöp parası, katı atık parası adı altında daha pek çok vergi alıyorlar. Yine de yetiremiyorlar. Bütçeleri hep açık veriyor. Planlarını ve bütçelerini yaparken ne kadar açık vereceklerini bile hesaplıyorlar.

Harcamalarını, şatafatlarını, azaltıp tasarruf etmek yerine altlarına milyonluk arabalar alıp kâşaneler kuruyorlar. Avrupalı ülkelerin bakanları, başbakanları ya bisikletle ya da toplu taşıma araçlarıyla göreve gelip giderken, bizimkiler itibardan tasarruf olmaz diyorlar. Kendi vatandaşımız çöplükten gıda artıklarını toplayıp gizlice evine götürürken, Kenya’da, Somali’de Suriye’de milyarlar harcıyorlar.

Vergi deyince aklıma hep şu fıkra geliyor. Kralın biri, hazine boşalınca yeni vergiler koyuyor. Sonra da vezirine ‘git bakalım halk ne yapıyor, bana rapor et’ diyor. Vezir, tebdil-i kıyafetle halkın arasına karışıp olan biteni yakından görüyor. ‘Kimi öfkesini belli etmiyor, kimisi size beddua edip, homurdanıyor’ diye rapor veriyor. Kral yeniden bir vergi daha koyuyor. Gene Vezirini halkın arasına gönderiyor. Bu sefer ‘size küfrediyorlar’ diye rapor veriyor. Bir vergi daha salıyor. Sonra, Vezirini tekrar halkın arasına salıp rapor istiyor. Bu sefer ‘halk ağlaşıp sızlaşıyor, hepsinin yüzünden düşen bin bir’ parça diye rapor ediyor. Bir daha vergi, bir daha vergi derken Vezir sokaktaki herkesin kahkahalarla güldüğünü Krala iletiyor. İşte şimdi tamam, artık vergi salmaya gerek yok diyor Kral.

Acaba bizim de gülme vaktimiz yakın mı? Vergi üstüne vergi koyuyorlar.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık