• 06 April 2022, Wednesday 9:24
MehmetOğultürk

Mehmet Oğultürk

GÜNDEMDE YİNE İKİZKÖY VARDI

2019 yılından beri doğa katliamcılarına direnen İkizköylüler ve doğa savunucuları 31 Mart 2022 tarihinde de LİMAK-İÇTAŞ ortaklığı YK Enerji Şirketine bir ders daha verdiler. Bu Şirket, Enerji ve tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 01 Mart 2022 tarihinde yürürlüğe koyduğu ve 3573 sayılı kanuna açıkça aykırı yönetmeliği, sabahın erken saatlerinde uygulamaya kalkıştı. Köylüler yetişinceye kadar 17 adet asırlık Zeytin ağacını kökünden söküp attılar. İkiz köylüler ve doğa savunucularının tepkileri üzerine de şirketin özel güvenlik güçlerini köylülerin üzerine sürdüler. Coplarla saldırarak köylüleri ve doğa savunucularını sahadan çıkarmaya çalıştılar. Neredeyse karşılıklı olarak arbedeye dönüşecekti ki, kolluk güçleri saldıranları değil saldırılanları gözaltı yaptılar.

Sonunda, şirket iş makinelerini ve özel güvenlik elemanlarını sahadan çekmek zorunda kaldı. Ama zeytinler yerlerde ezilmiş ve toprak altında çürümeye terk edilmişlerdi. Bu olayları, ulusal ve sosyal medyadan duyan doğaseverler kısa sürede alanı doldurdular ve köylülere büyük moral-destek oldular. Bir gün sonra da,  tepkileri azaltmak için şirket söktüğü zeytinleri yerlerine dikmek zorunda kaldı.

Ne var ki, şirket önce kökleyip bir gün sonra yerine diktiği zeytinlerin kuruyacağını ve yeşermeyeceğini çok iyi biliyor. Kuruyan zeytinlerin sökülmesine kimse itiraz edemeyecektir. Bugün 17, belki yarın yirmi yedi adet daha zeytini kuruması için söküp dikecekler ve kurumasını bekleyeceklerdir. Çünkü, 5373 sayılı Zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerin aşılattırılması hakkındaki yasaya göre suç işlemiş olmalarına karşın, şirketin, zeytinleri yerinden sökme eylemine her hangi bir cezai işlem yapılmamaktadır. Tam tersine, zeytinleri savunanlar gözaltına alınmaktadır. Cezasız kalmaları, onları yeniden zeytin katliamına teşvik edecektir. Hiç kuşkunuz olmasın bir süre bekleyecekler ve yeniden zeytinleri söküp yerlerine dikeceklerdir. Sonra da kurumasını bekleyeceklerdir. Böylece yasayı arkadan dolanıp yeniden suç işleyebileceklerdir.

Son günlerde İkizköy’e, gerek sivil toplum kuruluşlarının, gerek siyasilerin biri gelip birileri de gidiyor. Yalnız Türkiye’de değil tüm dünyada İkizköy ismini duymayan kalmadı. Duyarlı bilim insanları, büyük sanatçılar sosyal medya aracılığıyla, hukukçular ve siyasetçiler de bizzat alana gelerek desteklerini  ifade ediyorlar.  Ne mutlu İkizköylü’lere ! Ne mutlu onlara moral-destek olanlara!

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık