• 15 September 2023, Friday 14:36
MehmetOğultürk

Mehmet Oğultürk

PEYNİR GEMİSİ

Gemi deyip geçmeyin; İnsanoğlu, dünyanın dörtte üçünü oluşturan okyanusları aşıp geçmek hayaliyle yanıp tutuşuyordu. Azgın dalgalarla boğuşmak, suyun üstünde kalabilmek, insanoğlu için imkânsız gibiydi. Rivayet edilir ki, bir gün eski bir fizikçi, matematikçi olan Arşimedes, hamamda yıkanırken elindeki tası kurnadaki suya bırakıyor. Bir de bakıyor ki, tas batmıyor, suyun yüzünde geziniyor. Tası suya daldırmak için bastırıyor, tas batmamak için direniyor. Batırmak için daha fazla güç gerekiyor. Sonra, buldum, buldum diye yarı çıplak sokağa fırlıyor. İşte, Arşimedes’in hamamdaki tası kurnadaki suya daldırmasıyla başlayan bir maceradır gemi. Dünyanın ve coğrafyanın keşfi de gemiler sayesinde olmuştur.

Gelelim peynir gemisine. Edirneli bir peynir tüccarı olan Aksi Yusuf İstanbul’a getirdiği peynirlerin bir kısmını gemiyle İzmir’e göndermek ister. Bir kaptanla anlaşır. Ve kaptana; “Hele peynirler yerine sağ salim varsın” der. Kaptan da “Efendi, efendi, lafla peynir gemisi yürümez, kömür lazım, yağ lazım” diye yanıt verir. Ve parasını peşin alır. Bu olaydan sonra dilimize yerleşmiş bir sözcüktür bu. Lafla Peynir Gemisi Yürümez.

Aslında, bizde, peynir gemisini lafla yürüten o kadar çok kaptan var ki saymakla bitmez. Özellikle politikacılar, din adamları, valiler, kaymakamlar ve bürokratlar bu konuda pek yetenekli. Yeter ki ellerinde peynir yüklü bir gemi olsun. Koskoca AKP peynir gemisi yirmi bir yıldır yürüyor. Önceki Muğla Valisi 24 Temmuz sabahı bir alay jandarma desteği ile on binlerce çam ağacını yürütmüştü. Gelen gideni aratırmış. Şimdiki Muğla Valisi de gemiyi değil ama doğa savunucuların konteynırını ve çadırlarını 12 Eylül sabahı yürüttü. Güya, Mülk sahibi şikâyette bulunmuş. Benim yerimi işgal ettiler demiş. İki buçuk senedir şikâyet etmeyen, hatta alanda nöbet tutan vatandaşın bu işgalden yeni mi haberi olmuş? Yazık, şimdiki vali de lafla marjinal ikiz köylüleri yürüttü. Yerlerine de kendi askerlerini yerleştirdi. Acaba mülk sahibinden izin aldı mı?

Lafla peynir gemisi yürümez diyenler halt etmiş. Buz gibi de yürüyor. 24 Temmuz’da çamlar, 12 Eylülde koyteynırlar, çadırlar bile yürüdü. Bu günleri bilerek mi seçtiler diye düşünmeden edemiyorum. Zira 24 Temmuz Lozan Barış anlaşmasının imzalandığı güne, 12 Eylül de Evren darbesinin yapıldığı güne denk geliyor. Bu bir tesadüf olabilir mi?                                                                                       AKP gemisi kaptanını değiştirmeden yirmi bir yıldır açık denizlerde yol alıyor. Ne fırtına, ne boran, ne de kasırga onu yolundan alıkoyamıyor. Tayfalarının karınları tok, sırtları pek. Her istediğini kimsenin lafına bakmadan yerine getiriyor. Buna asla izin vermem diyenler de lafla peynir gemisini yürütmeye devam diyor. Söylem var eylem yok.

Sayın Kılıçdaroğlu da Limana yanaştırmadan gemiyi terk etmem diye tutturuyor. Gerçi peynir gemisi değil ama yine de on beş yıldır koca CHP gemisini yürütüyor. Fırtına yok, boran yok, ortam gayet müsait, denizler süt Liman. Ne yazık ki, bu gemiyi bir türlü Limana yanaştıramıyor. Beceriksizin teki. Tayfalarım ister ise kaptanlığa devam edeceğim diyor. Yani, ben istemem yan cebime koy demeye getiriyor. Bu işte bir tuhaflık yok mu?

 Meral Hanım derseniz başka bir âlem. Bir bakıyorsunuz gemiyi terk ediyor, bir bakıyorsunuz geminin dümenine geçiyor. Çok karasız. Doğru yol gemisinde tayfa olarak işe başlıyor. Doğru yol gemisi batınca, o da kapağı AKP gemisine atıyor. Orada da, kaptanlık sırasının kendisine gelmeyeceğini anlayınca Bahçelinin gemisine transfer oluyor. Bu sefer, MHP gemisinin dümenine geçmek istiyor ama Bahçeli, Rotayı AKP gemisine doğru kırınca Meral ablam cas cavlak ortada kalıveriyor. İmdadına Kılıçdaroğlu yetişiyor. Kendisinin gemi sahibi olabilmesi için 15 vekilini hibe ediyor. Bu gün çok pişmanım. Keşke Kılıçdaroğlu bana 15 vekili hibe etmeseydi diye dövünüyor.

Babacan ile Davutoğlu da birer gemi inşa edip dümenine geçmişler. Bu gemilerini ne de güzel yüzdürüyorlar. Peynir gemisini de rahatlıkla yürütebilirler. Bu güne kadar ettikleri laflarla, yalnız peynir gemilerini değil CHP’nin 35 vekilini de yürüttüler.

Kim demiş lafla peynir gemisi yürümez diye? Bu ülkede 126 peynir gemisi var maşallah hepsi de seferde. Türkiye Cumhuriyet Gemisi ise su almış batmak üzere, kaptanı ortalarda görünmüyor her nedense. 13.09.2023


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık