• 01 December 2020, Tuesday 9:03
MehmetOğultürk

Mehmet Oğultürk

GÜNLER VE HAFTALAR

Bir yılda 364 gün vardır. Her günü kutlama veya anma günü yapmaya az kaldı. Anneler gününü anladık, babalar kıskanmasın diye ardından bir de babalar günü tayin ettik. Şehitler ve gaziler gününü, doğa ve ormanlar gününü, hayvanları koruma gününü, sigarayı bırakma gününü, doktorlar gününü, öğretmenler gününü  benimsedik. Daha geride o kadar çok gün var ki sıralamaya kalksak sayfalar yetmeyecek. Benim tespit edebildiğim gün sayısı şimdilik kırk beşten fazla. Her gün bir yenisi  daha ekleniyor.

Altın, kıymetli bir madendir. Elmas da öyle. Doğada çok az bulunurlar. Arabistan’da güneş mi, yoksa  su mu kıymetlidir diye sorsak? Elbette su diyeceklerdir. Çünkü orada güneş ve kum bol ama su ve yeşillik kıttır. Onun için Kutsal Kitabın ayetleri arasında bile Cennet ve Cehennem ; birincisi, içinden  ırmaklar akan ve meyve ağaçları ile yemyeşil bir yer, ikincisi  ise,  kaynar kazanlarla, kızgın ateşlerle tanımlanan bir yerdir.

Ekonomistler, varlık yokluk kavramını kanunlaştırmışlardır. Arz ve Talep kanunu diye. Arz çok ise talep azalır, arz az ise talep artar. Bir şey ne kadar çok ise kıymeti de değeri de yoktur.Günlerin sayısını çoğalttıkça önemi de, değeri de yok olmaktadır.

 Anneler günü, babalar günü, kız çocukları günü,  oğlan çocukları günü, dedeler günü, nineler günü,doktorlar günü, eczacılar günü, avukatlar günü, yaşlılar günü, sevgililer günü, günü…Böyle giderse , yılın üç yüz altmış dört günü, günlere yetmeyecek.

Peki, bu günleri anmanın ve kutlamanın bizlere bir faydası var mıdır ? Anneler gününde, her çocuk annesine, babalar gününde babasına, dedeler gününde dedesine  hediyeler alarak ekonomiye katkıda bulunmaktan öteye gidemiyorlar. Öğretmenler gününde  öğretmenlere, doktorlar gününde ise doktorlara  methiyeler düzmekten ve alkışlamaktan başka ne yapılıyor ? Doğa ve Orman gününde, doğayı ve ormanları yanmaktan, yok olmaktan kurtarabiliyor muyuz ?

Hayvanları koruma gününde neler yapıyoruz?  Sokaklardaki bir  kaç kediye, köpeğe yiyecek bir şeyler verme gösterisinden başka. Hiç ihtiyacımız yok iken, avcılık adına onların katledilmelerine engel olabiliyor muyuz ? Kadınlar gününde, haklarını arayan kadınları,  coplamaktan, yerlerde sürümekten  başka ne yapıyoruz?  Her yıl giderek artan kadın katliamlarını durdurabiliyor muyuz ?

Biz aldatmaya ve aldatılmaya doymayan bir milletin bireyleriyiz. Günler olsa da, olmasa da değişen bir şey yok. Öğretmenler gününde öğretmenlere, kadınlar gününde kadınlara ne faydamız dokunuyor?

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık