• 21 August 2019, Wednesday 10:10
MehmetOğultürk

Mehmet Oğultürk

ORMAN VE YANGINLARI

Mehmet Oğultürk

Emekli Eğitimci

Ormanın insanların hayatındaki önemini bilen biri kesinlikle orman yakmaz. Ormanları yakanlar ya dikkatsiz ya bilinçli insanlar ya da doğanın ta kendisidir. Ege ve Akdeniz Bölgemizde görülen yangınlar , Marmara , Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerimizde aynı sıklıkta görülmüyor. Neden? Ege ve Akdeniz bölgesinde yaşayan insanlarımız ile Karadeniz Bölgemizde yaşayanların hem bilgi, hem dikkat, hem kültür hem de eğitim açısından ne farkları var? Artık Karadeniz bölgemizde de yangınlar duyar olduk.

Ben ce bu yangınların en önemli nedenlerinden biri doğanın intikamıdır.Her gün fosil yakıtlar kullandığımız motorlu araçlar, enerji santralları ve fabrikalar yüzünden doğa bizlerden intikam almaktadır. Gök yüzüne gönderilen bu fosil yakıt artıkları dünyayıgüneşin etkisinden koruyan ozon tabakasını deldiğini ve güneş ışınlarının dünyamız üzerine doğrudan düştüğünü yıllar önce söyleyen bilim insanlarını kim dinledi? Dünyanın patronu olduğunu sanan sanayii gelişmiş ülkeler Birleşmiş Milletlerin almış oldukları kararları bile, hiç dikkate almamış ve almamakta da ısrar etmektedirler. Başta Amerika Birleşik Devletleri. Diğerleri de onları takip etmektedirler.

İklimi daha yağışlı ve serin geçen bölgelerde yangınlar daha seyrek görülmekte- dir. Bilim insanları yıllardır yer kürenin ikliminin değiştiğini, her geçen yıl 1-2 derece daha ısındığını, sel , fırtına ve heyelanların , hortumların çok sık görüldüğünü, ononbeşyıl sonra da bu kürenin yaşanmaz hale geleceğini söyleyip duruyorlar.Kim dikkate alıyor? Kimse. Norveç gibi kuzey ülkelerinde bile 40 c. dereceye varan sıcaklıktan ölenleri ilk defa duyuyorum.

İnsanların yaşamaları için üç şey gereklidir. Temiz hava su ve doğa. Temiz havayı ve suyu ne sağlıyor? Ormanlar. Ama biz onların değerini, afetler yaşadıkça öğreneceğiz. Bir maden uğruna o güzelim ormanları kendi ellerimizle yok ediyoruz. Kömür olsun, altın olsun yeniliyor mu? İçiliyor mu? Karın doyuruyor mu? Bu madenleri, ormanları ve doğayı tahrip etmeden çıkartabiliyor musun? Ne âlâ .

Ormanı yangınlardan en iyi kim korur biliyor musunuz?Orman içinde veya yakınında oturanlar korur. Nasıl fıstık çamlarının sahibi köylüler varsa diğer ormanlarında sahibi orada yaşayan köylüler olmalı. Onlara sorumluluklar verilmeli. Yanan ormanların çoğu kızılçam ormanı ve makiliklerdir. Kuzey deki fıstık çamlarının yandığını ben hiç duymadım. Çünkü oralarda yaşayan köylüler kazançlarını sağlayan, karınlarını doyuran fıstık çamlarını gözleri gibi korur.Orman yangınları hep Milas’ın güney bölgelerinde ve sahillerinde görülüyor. Bu yangınların nedeninin insan olduğu aşikâr. Zira yıllar önce Güvercinlikte yanan ormanın yerinde bugün dev oteller var.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık