• 30 November 2017, Thursday 18:44
DursunGirgin

Dursun Girgin

Acaba bu kültürü kim, nasıl koruyacak?

Dursun GİRGİN

Dostlarım merhaba…

İsterseniz bir Lüleburgaz muhabbetiyle başlayalım söze … Adı Ahmet Özden ... Zurnacı … Lüleburgaz doğumlu, babası da çok değerli bir ritimci ... Davul çalar ama öylesine davul değil! Keza oğlu Ahmet Özden de öylesine zurnacı değil! Tıpkı Dibekdere’de kendisini geliştirmiş birkaç zurnacı ve davulcular gibi bu yörelerde de sanatının ehli olan birçok yetenekli zurnacı ve davulcu yavrularımız var ama gel gör ki, bu tür sanatın ehli olan yavrularımız ne yazık ki emeklerinin karşılığını alabiliyorlar mı? Yarınlarına güvenle bakabiliyorlar mı? Hayır! Kulakları çınlasın Ahmet Özden açtı ağzını, yumdu gözünü …

Bu sanatla uğraşan yetenekli yavrularımız için neler yapılabileceğini sıraladı. Ben de diyorum ki; “Ahmet, bak evlat bu ülkede kültür yozlaşması aldı başını dörtnala koşuyor. Sen çok güzel zurna çalmışsın, güzel projelerin varmış kimin umurunda? Kim takar senin projelerini …”

‘Haklısın Dursun Abi’ dedi ve yarınlardan umutsuz bir şekilde telefonu kapadı. Tam bu sırada Milas’ta Zeytin Hasat Şenliği vardı. Bir de ne göreyim! Bizim yevmiyeci davulcu ve zurnacılar çoktan aşı pişirmişler bile!..

Peki bu tarak böyle taramaya devam ederse kim zahmet çekip de diğer zurnacılardan, davulculardan farklı bir eğitime girer? Asla… Hiç kimse, ben de dâhil …

Elbette ki farklı bir ilgi-alaka görmek isterim. Bu ne demektir sevgili dostlarım?

8 - 10 asit zeytinyağının fiyatı ile sıfır asit zeytinyağının fiyatı aynı olur mu? Elbette bu memleketin ekmeğini yiyor, suyunu içiyoruz. Bizim ve bu memleketin en önemli geçim kaynağı olan zeytinin hasat şenliği gibi bir organizasyonda bizim de bir katkımız olsun isterdik, ancak kaliteli müzik dinlemek yerine daha ucuz müzikleri dinlemeyi tercih eder hale geldik. Bu da ister istemez bizleri şöyle bir soru sormaya mecbur ediyor:

‘Bu kültürü kimler ve nasıl koruyacak acaba?’

Bir zurna şenliğinde yöremizden yetenekli bir zurnacıyı sahnede gördüğümüz zaman ne oluyor? Hepimiz gururlanıyoruz değil mi? O halde neden bu yavrularımızı daha özendirici davranışlarda bulunmuyoruz?

Elbette Dibekdere’de yüzlerce davulcu ve zurnacı yavrumuz var. Benim gönlüm isterdi ki, Dibekdere’den en az şöyle dörtbaşı mamur 10 davul-10 zurnalı en az 4-5 ekip çıksın. Hani nerede o günler?

Bundan 15 yıl önce MUZKAT-DER’in öncülüğünde yapılan toplu çalışmalar haricinde hangi grup bir araya gelip de çalışmış, lütfen bana göstersinler.

İşte beni de kahreden bu ya!

Neyse, galiba Sayın Ahmet Özden ile bu tür sohbetlerimiz artarak devam edecek. Nasıl devam etmesin ki? Bu ülkede tahribata uğrayan ne şu, ne de bu …

Evet dostlarım. Kültürel değerlerimizle birlikte birçok kültür adamımız da artık heves edip de yeni bir çalışma yapmıyor. Sebebi de işte meydanda! Yerel yönetimler sahip çıkmazsa, Kültür Bakanlığı da bu tür insanlara destek olmazsa sonuç, 3 - 5 sene sonra bu memlekette kaliteli zurnacı ve davulcu da kalmayacaktır.

Tabii ki bütün bunları yazıp çizdiğim için birçok zurnacı-davulcu belki de bana kızacaktır. Varsın kızsınlar! Ben her zaman şunu söylemişimdir: Bir kültür değerinin yaşaması için öncelikle o kültür adamlarının yaşatılması gerekir.

Neyse, şu internet ortamında sizleri Trakya’dan bir toplu zurna-davul eğitimi ve meşki izlettirmek istiyorum. Lütfen Roman Orkestrası adı altında bir grup var. Onu izleyin ve sonra da bana cevap verin. Haklı mıyım, haksız mıyım?

Şimdilerde onlar da çalışmıyor artık. Nedeni de hem yerel yöneticilerimizin ilgisizliği, hem de kaliteli müziğin yerini palyaçoların almış olması! İşte o kadar …

Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul-zurna az …

Hoşça kalın, dostça kalın.

(Bu konuya elbette ilerleyen günlerde devam edeceğim ...


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık