• 27 September 2019, Friday 15:52
DursunGirgin

Dursun Girgin

MİLAS ZURNASI, MİLAS ÇAM BALI GİBİDİR

Dostlarım, merhaba! Milas’ımız gerçekten de birçok yönden her köşesinde tarih kokan, kültür kokan, doğasıyla, zurnasıyla, sazıyla sözüyle, balıyla, zeytinyağıyla harika bir kent. Şu kısacık benzetmenin dahi ne kadar da doğru yapılmış bir tespit olduğuna sizler de hak vereceksiniz. Evet, Milas’ın kaba zurnası gerçekten de Milas’ımızın meşhur çam balı gibi tatlı mı tatlıdır. Hele hele bir de sanatının ehli olan ustalara denk geldi mi, insanın saatlerce o eğlence yerinden bir türlü ayrılası gelmiyor. Bütün bu güzellikler elbette ki gökten zembille inivermedi. Her konuda olduğu gibi belli bir uğraşın belli bir emeğin sonunda elde edilmiş olan bu güzellikleri bu gün sahnelerde görebiliyorum ya, ölsem de gam yemem artık.

Değerli Dostlarım, eskiden bu insanların ellerinde şöyle dört başı mamur bir zurna yoktu. Bugün artık Dibekdere kendi zurnasını, kendi yapabilecek duruma geldi. Eskiden zurnayla ilgili birçok eksiklerimiz vardı. Başta kaliteli bir zurna kamışı, kaliteli bir zurna kaneli ve dahi bir zurna, her zurnacının bir nevi hayalleriydi bütün bu güzellikler…  Hani bir söz vardır; nereden nereye geldik… Bakınız bugün her zurnacıda en az 5-6 tane Zurna kaneli ve de yeterince yerli üretim kaba zurna kamışı, hatta bu işleri yapan birkaç arkadaşım var. Kendilerini tebrik ediyorum.

Değerli Dostlarım, bilindiği gibi, çam balı da, zeytini de, zeytinyağı da meşhurdur. Niye? Çünkü Milas’ın birçok yerinde çam ağaçlarında basur vardır. Bal arıları da bu lezzetli çam ballarını bu basurlardan alırlar. Milas’ın zurnasını Milas çam balına benzetmemin bir gerçek sebebi de şudur; Milas’ımız yıllardır Dibekdereli zurnacıları bağrına basmış ve o insanların kaliteli zurnacı olabilmeleri için adeta onları teşvik etmişlerdir. Örneğin, bugün hayatta olmayan birçok değerli zurna üstatlarımızdan birkaçını burada zikir edeceğim: Katrancı, Kayabaşı ve Çomakdağ, İkiztaş gibi köylerimiz hâlâ kaliteli zurnacılar olmadan düğün ve de derneklerini yapmazlardı. Bu üstatlarımızdan rahmetli Ali Boncuk, Küçük Hasan, Fiyakalı Hasan, Küçük Mustafa, Çıbık Mehmet, şu anda Sağ Beşli Ali gibi namlı zurnacılara hep destek olmuşlardır. Bu tercih meselesi de… Bir nevi Dibekdere’de kaliteli zurnacı yetişmesi konusunu adeta teşvik etmiştir.

Evet, Dostlarım, bugün Dibekdere zurnası da tıpkı Milas Çambalı, Milas Zeytini, Milas Zeytinyağı gibi tescillenmeye aday bir kültür ürünüdür. Peki  bu iş nasıl olacak? Bu konuda Milas Belediye Başkanıma, Milas Ticaret ve Sanayi Odamıza, Milas’ın tüm eli kalem tutan değerli hemşerilerime çok işler düşüyor. Bu insanlara el birliği ile gelin sahip çıkalım. Örneğin; kasım ayında büyük bir projeyle, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımızla ve Milas Belediye Başkanımızla, Milas Yöresi Zurnacılar Davulcular Derneği olarak müracaatta ve ziyarette bulunacağım. Amacımız daha kaliteli bir davul zurna grubuna sahip olabilmek ve güzel Milas’ımızı, güzel Muğla’mızı bir kültür cenneti haline getirmektir. Yanı sıra bu köydeki kaliteli zurnacı sayısını çoğaltmak ve bu kaliteli zurna çalan yetenekli yavrularımıza güzel bir hayat sunabilmektir. Yani dostlarım, eğri oturup, doğru konuşmamız gerekirse eğer,  bu köylerdeki genç zurnacı yavrularımız, ne yazık ki, kış sezonu boyunca yoksulları oynuyorlar. Şöyle ki; bu insanlar, 4-5 ay çalışıp, 7-8 ay boşta geziyorlar. İşte tek amacımız; bu insanların içindeki yetenekli davulcu ve zurnacılara yerel yönetimler eliyle destek olup, bu yavrularımızın sayılarını çoğaltmaktır.

Tıpkı yukarıdaki izah etmeğe çalıştığım eski örneklerde de gördüğümüz gibi, bu konular hakkında çok söylenecek sözlerimiz var. İsterseniz, bugünlük de bu kadar yeter deyip, gelecek köşe yazılarımda birçok detaylara değineceğim. Beni izlemeye devam edin. Hoşça kalın, dostça kalın.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık