• 15 July 2020, Wednesday 9:34
DursunGirgin

Dursun Girgin

DİBEKDERE VE MİLAS GERÇEĞİ

Dostlarım Merhaba…

Milas'ın Dibekdere için Dibekdere’nin de Milas için ne kadar önemli olduğunu siz dostlarıma paylaşmak istiyorum. Elbette her köyümüzün değeri büyüktür, ancak bir gerçek var ki Dibekdere Köyü her şeyini satın alarak geçimini sağlayan bir köy. Ben haddim olmayarak Milas’ın ve de Muğla ilimizin köylerinin neredeyse yüzde doksanını dolaştım. Bu dolaştığım köylerde gördüğüm gerçek şu; birçok aile ekmeği için buğdayını, yogurt, süt, peynir gibi hatta zeytinini, yağını, yumurtasını gerekirse etini, otunu para vermeden kendi imkanları ile yetiştirirler.

 

Ama gel gör ki Dibekdereli’nin iğneden ipliğe her şeyi satındır. Milaslı Dibekdereli'nin yıllarca kahrını çeken, Kürtçe Cemil denen, Sefa Oteli'nin hemen altında kahvecilik ve de minibüs taşımacılığı yapan bu şahıs şöyle derdi: “Salıpazarı oldu mu, inanın Dibekdereli’nin yükünü taşımaktan korkarım”.

Yani anlatmaya çalıştığım konu şu; her Dibekdereli’nin her hafta hane başına Milas Pazarı’na bıraktığı rakam 200 TL'den aşağı değildir. Düşünün dostlarım Dibekdere bugün neredeyse 350-400 hane oldu. Bunun 50 hanesini şöyle es geçelim en az 300 hane. 300x200 eşittir 60 bin TL. Yani bir ayda 240.000 TL. Bu parayı, bu insanlar Milas esnafına, bakkalına, kasabına, pazarına bırakıyoruz. Bu rakam düğün sezonlarında daha da fazla olur. Gelelim Dibekdere için Milas'ın önemine.. Milas esnafı sağolsun, paralı parasız her mekan bizler için açıktır. Yani Dibekdereli mi? ‘Verin, korkmayın. O insanlar harcına, borcuna sadıktır’ derler ve en önemlisi de şu ki Milas halkı ile Dibekdere halkı hiçbir zaman birbirine ters düşmemişlerdir.  

Gelelim Dibekdere’nin bu ilçe için tabiri caizse altın yumurtlayan tavuk misali olmasına. Yani Dibekdere şu son günlerde artık il dışına çıkarak Antalya, Denizli, Aydın, İzmir ve Burdur il sınırlarına kadar düğün ve derneklere gidip geliyorlar. Bir bakıma bu ilçeye dışarıdan gelir getiriyorlar. Bu kazandıkları paraları da yine Milas'ta harcayarak bu ilçenin ekonomisine katkı sağlıyorlar. İşte bütün bu gerçekler göz önüne alınarak Dibekdereli Zurnacı ve Davulcuların bu zor günlerdeki sıkıntılarını acilen bir çare bulunmalıdır. Evet kara gün kararıp kalmaz. Elbette bu kötü günler de gelip geçecektir. İşte bugünkü köşe yazısını sırf bu konuyu ayırdım ki, hem bu insanların dertlerine bir çare bulunsun, hem de bu altın yumurtlayan tavuklar virüsten değil de açlıktan, yoksulluktan ölmesinler. Bu köyün bu kredi meselesine bu devlet bankaları acilen bir çözüm üretsinler.

Mesela müracaat eden her Dibekdereli zurnacı ve davulculara 10 Bin TL’den az olmamak şartıyla 36 ay vadeli, 6 ay ödemesiz şu virüs belası geçene kadar kredi verilsin. Bu insanların ellerinden tutulması için Sayın Muğla Milletvekillerimden bu konuya bir çare, bir çözüm bulmalarını rica ediyorum. Eğer bu mesele için bir an önce harekete geçilirse inanın Milasımız için çok daha iyi olur. Aslında böyle bir teklifin şu ana kada yapılmamış olması dahi bence çok büyük bir eksikliktir.

Evet dostlar paraların bankalarda demet demet tutulması, halka verilmemesi bu ülkeye hiç bir fayda  getirmez. Milletin cebinde parası olursa harcar. Öyle değil mi? Aslında bu konuyla Sayın Kültür ve Turizm Bakanımızın ilgilenmesi gerekir. Ben söyleyeceklerimin hepsini de şu köşe yazılarımla anlattım. Gerisini bu ülkenin yöneticileri bilecek. Haydi dostlarım hoşçakalın, dostçakalın.

 

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık