• 23 March 2017, Thursday 18:28
DursunGirgin

Dursun Girgin

Böyle bir zamanda ‘kültür’ü konuşmak hoş!

Dursun GİRGİN

Dostlarım merhaba.

Her geçen gün dünyayla Türkiye ters gidiyor. Peki, hata kimin? Hiç kimse hatasını kabul etmiyor. Peki niye böyle oluyor? Bu köşemde hiç de böyle bir konuya girmeyeceğim … Bu gün tümüyle kültür konuşacağım ...

11 Mart sabahı İzmir’den üniversite son sınıf öğrencileri üniversitenin otosu ile kültürel konularda araştırma yapmak üzere önce Dibekdere’ye oradan da İkiztaş’a gittik. Sağolsunlar, gerek İkiztaş köylüleri gerekse köy muhtarı bizlere çok yardımcı oldular.

Amaç şuydu, İzmir Ege Üniversitesi Konservatuarı son sınıf öğrencileri, mezuniyetten önce alan taraması sayesinde bir şeyler öğrenecekler. Bu tür bilgileri de artık hiç kimse vermek dahi istemiyor. Peki niye böyle oluyor, doğrusu ben de anlayabilmiş değilim.

Bugünkü köşe yazımı şu nedenle kaleme aldım: Aylar yıllar önce zeybek kültürü konusunda Milas Kent Konseyi toplantılarında özellikle de alan taramalarının nasıl ne şekilde yapılması gerektiği konusunda geniş bilgiler vermiştim. Yine birazcık da olsa bu konuyu dile getirmek istiyorum.

Örneğin; İzmir, Aydın ve Muğla üniversitelerinin öğrencilerinin de katılımlarıyla her yıl baharın gelişiyle birlikte güzel bir yerde üç beş gün devam edebilecek şekilde bir Zeybek Oyunu düzenlemesi yapılması lazım. Böyle bir etkinlik de Milas Belediyesi, Yatağan Belediyesi ve Menteşe Belediyesi organizatörlüğü ile bir gün Milas’ta, bir gün Yatağan’da bir gün Menteşe’de olmak üzere 3 gün boyunca ve her yıl Zeybek Şenliği adı altında bir bahar şenliği düzenlenmelidir.

Bu arada da, bu şenliklerde toplanan bilgiler ve belgeler bir sonraki şenliğe ışık tutacak şekilde değerlendirilmelidir ve bu belge ve bilgiler gelecek kuşaklarımıza aktarılmalıdır.

Tıpkı davul zurna kültüründe olduğu gibi. Mesala usta çırak ilişkisi niteliğinde zeybek oyunları da alan oyunu ve salon oyunu şeklinde ikiye ayrılmalıdır.

Nasıl ki bu gün, alan çalgıcısı dediğimiz kişiler sayesinde birçok kültürel bilgiler eserler elde edilmişse, alan oyunları sayesinde de esas kaynak kişiler, yani alan oyuncuları örnek alınmalı ve alandan alınacak oyun figürlerini öğrenci yavrularımız salona göre uygulamalıdır.

Bunun için de yukarıdan beri izah etmeğe çalıştığım zeybek oyunu alan taraması projesi bence sıradan bir proje değildir.

Böyle bir güzel projeyi bence önce güzel Milasımızda ilk olarak istiyorum ki biz yapalım.

Örneğin her köy muhtarlığımıza bir yazıyla bildirip güzel zeybek oynayan vatandaşlarımıza davetiye gönderip bu tür kültürel değerlerimizi kayıt altına alalım istiyorum.

Değerli dostlarım, bundan sonraki köşe yazımda da inşallah yöremizde çalgı aletleri yapımı konusunu ele alacağım.

Örneğin zurna kamışının her türlüsü davul yapımı gibi birçok konu hakkında da inşallah bilgilerimizi çok değerli hemşerilerimle paylaşmak istiyorum …

Şimdilik hoşça kalın, dostça kalın.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık