• 12 September 2022, Monday 9:16
DursunGirgin

Dursun Girgin

ÇOK GECİKMİŞ BİR TEBRİK

Dostlarım merhaba, 2014 yılında başlayan ve bu yıl 7.’si yapılan uluslararası Zurna Zen Festivali bu yıl ilk güzel Milas’ımızda yapıldı. İyi güzel de Muğla’ya göre Milas daha iyi olması gerekirken ne yazık ki Muğla daha popüler geçti. Birçok acemilikler ne yazık ki bula bula Milas’ı buldu.

Sanki bunlar bi eleştiriden ziyade bir öneri olarak kabul edilsin. Gelecekte aynı hatalara düşmeyelim, mesela Milas zurnanın ocağı, ilk olarak da miniklerden başlayarak, ardından en az 6 davul, 6 zurnayla başlayan bir güzel alaylı zurna davul gösterisi yapılmış olsaydı daha güzel olmaz mıydı? Elbette olurdu, daha sonra hala Dibekdere’den söz açılınca nedense Muhtar Dursun’dan söz etmek dahi istenmiyor sanki. Neden bu kültüre emeği geçmiş insanları onure etmek sanki suç? Ayrıca beni bağışlasın ama spiker kardeşim çok acemi. Radyolarda konuşmak kolaydır ancak onca seyircinin karşısında canlı canlı 2-3 saat performans sergilemek öyle kolay bir iş değildir.

Neyse zaten bu aralar en küçük bir eleştiriyi dahi kaldıramıyoruz. Mesela bana göre Muğla Şenliği daha farklı geçti, daha güzel geçti. Hatta yıl 2014- yıl 2022. 7-8 yıldan beri yapılması gereken bir ilk 7 yıl sonra yapıldı. Evet dostlarım, bir kültür adamının öncelikli beklentisi maddiyat değil, halkının sevgisi ve alkışları olmalıydı. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım o güzelim, birleştirici konuşmalarından sonra tekrar mikrofonu alıp ‘Şu anda aramızda bir değerli zurna hocası oturuyor, onu tüm Muğla yıllardır çok iyi tanıyor: Evet, Muhtar Dursun aramızda.’ sözleri benim için bu zamana kadar aldığım en büyük maddi ve manevi onurdur. Çok teşekkür ederim. Hele hele ta Fethiye Günlükbaşı’ndan iki bayan delbekçi kardeşimizin sahne almaları beni daha da duygulandırdı.

Evet dostlarım, bugüne kadar birçok eleştirilerim olmuştur, bir daha dünya gözüyle bu tür şenlikleri ya görürüz ya da göremeyiz. Ölüm var dostlar, ölüm. Öncelikle herkesin haklarını helal etmelerini rica ediyorum. Yeri gelir eleştiririz, yeri gelir alkış yaparız. Asıl olan şu ki, bir kültür adamı yeri, zamanı, zemini gelince özür dilemesini de bilmelidir. Bu önerim kültür adamları kadar siyasetçilerimiz için de geçerli bir konudur. Zaten herkes aynı değildir, aynı olması da mümkün değildir. Ancak istişare çok önemlidir. Lütfen geliniz, birbirimize danışarak  fikir birliğine varmak daha güzel olmaz mı? Bu duygularla gerek Milas’ta gerekse Muğla’da izlediğim tüm zurnacı dostlarıma şunu tavsiye etmek isterim ki, lütfen herkes öncelikle sanatının hakkını versin, para pul ikinci planda olmalıdır.

Sürçü lisan eyledikse af ola. Beni en çok duygulandıran konu, Muğla’da sayın yönetmen Ünal Yörük’le Lüleburgazlı Küçük Hasan’ın düetleri sonunda sayın Ünal Yörük’ün gayet mütevazi bir şekilde sayın zurnacı Küçük Hasan’ın  elini öpmesi, inanın beni en çok duygulandıran konulardan biri. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım Osman Gürün’ün barışçıl konuşmaları sonunda yöresindeki bir kültür adamını onure etmesi, ikincisi de sayın Zurna Zen yönetmeni Ünal Yörük’ün gayet mütevazi bir şekilde kendisinden yaşça büyük olan bir zurnacı dostunun elini öpmesi, beni Zurna Zen’in geleceği hakkında çok ümitlendirmiştir. Umarım bu güzellik böylece nice yıllar devam eder. Hadi dostlarım, tekrar tekrar herkesten helallik istiyorum. Ben kültürümü çok seviyorum, onun için onu gözüm gibi koruyorum. Lütfen varsa hatalarımız af ola. Hoşça kalın, hep dostça kalın.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık