• 06 September 2018, Thursday 20:04
DursunGirgin

Dursun Girgin

Zurna festivalimiz hayırlı olsun

Milas Yöresi Zurnacılar Davulcular Derneği Başkanı / Zurnacı Dursun GİRGİN

Dostlarım merhaba.

Zurna festivali hakkında elbette ki bizim de söyleyeceklerimiz var. Şöyle ki, zurna festivalleriyle ilgili bizim 2002 yılında kurmuş olduğumuz Milas Yöresi Davul-Zurna ile Roman Kültürü ve Muğla Zeybek Kültürünü Araştırma, Tanıtma ve Yaşatma Derneği’nin tüzüğünde dahi ta o yıllarda bu konuyu dile getirdik. Hatta 2002 yılından önceki yıllarda da birçok davulcu ve zurnacıyı bir araya getirerek, 6 davul-6 zurna ile başlattığımız çok sesli davul-zurna çalışmaları, birçok yöreye örnek teşkil etti.

İşte bugün güzel Muğla’mızda yapılmakta olan Uluslararası Zurna Festivali, aslında yılda bir defacık yapılmakla yeterli olmadığı açık-seçik görülüyor.

Şöyle ki, Muğla ilimiz bir turizm cenneti ve bu il sınırları içinde yer alan Milas’ımızın güzel bir köyü var. Dibekdere…

Dibekdere’deki kültür zenginliğini bugün Türkiye’nin hiçbir ilinde, ilçesinde göremezsiniz. Bu köyde ta 1600’lü yıllardan beri yaşatılagelen bir kültür var. Davul-zurna kültürü bu köyün 7’den 70’e hepsinin de işi-aşı haline gelmiş. Bu değerli kültür için bugüne kadar birçok girişimlerimiz oldu ancak arkamızda yeterli siyasi destek olmadığı için maalesef her seslenişimiz bize yarar yerine zarar getirdi. Onun için yaklaşık olarak bir seneden beri ne bu kültür hakkında, ne de yapılan birçok yanlışa ses çıkarmıyorum. Nedeni, her şeyden önce bu ülkede Kültür Bakanlığı var ama kültürel değerlerimize bakan yok! Eğer Sayın Kültür Bakanlığımız bize sahip çıkarak örneğin sadece zurna festivali değil de, davul-zurna festivali halinde her yıl Dibekdere’de yani bu kültürün merkezinde, bu şenlikler yapılsa, hem bu köyün 200-250 yıldır baba-ata mesleği olan kültürün özü kaybolmamış olur, hem de yıllardır birçok medeniyete başkentlik yapmış olan güzel Milas’ımızın kültürel zenginliği daha açık, daha net anlaşılmış olur.

Her şeye rağmen bu yıl dördüncüsü yapılan zurna festivali için başta Sayın Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımıza, emeği geçen tüm yetkililere ve de birçok farklı ülkelerden güzel Muğla’mıza gelerek bu kültürü dünyaya sevdirmeye çalışan bütün meslektaşlarımızı, değerli zurna üstatlarımızı kutluyorum. Başka daha ne söyleyeyim? Nefesinize sağlık dostlarım…

Hoşça kalın, dostça kalın…


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık