• 04 October 2023, Wednesday 16:26
DursunGirgin

Dursun Girgin

BİR ÇINAR AĞACI DAHA YIKILDI GİTTİ

Dostlarım merhaba. Bu arada Dibekdere’den bir çınar ağacı, bir kültür ağacı daha göçüp gitti. Allah gani gani rahmet eylesin. Benim de dünürüm olan Cihan Çalgıcıyı kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz.  Öyle ki, meyve veren bir ağaçtı. Genç zurnacıların zurna kamışlarını ayarlayıverir, gelir yanıma zaman zaman dert yanardı. Zurna kamışı ayarlamak çok ustalık isteyen bir iştir. Rahmetli cihan ustayı 71 yaşında erken uğurladık. Mekanı cennet olsun. O zurnacılar yetiştiriliyor, ama ne tür zorluklardan geçiyorlar biliyor musunuz? Tarlada bostan bile ilgilenilmediği taktirde heder olup gider. İşte bu misal, zurnacılarda küçük yaşlarda başlayan usta çırak ilişkileriyle çok büyük bir eğitimden geçiyorlar. O eğitimin de en büyük zorluğu zurna kamışıdır. O kamışları da yapan usta sayısı o kadar az ki sormayın. Rahmetli Cihan Usta, Dibekdereli zurnacılar için büyük bir kayıptır. Ancak her şeye rağmen ölüm var dostlar, ölüm. Haktan geldik hakka döneceğiz. İşte bu nedenle zamanlarımızı çok faydalı yerlerde, faydalı işlerde tüketelim ki insanlığa bir nebzecik faydamız dokunsun. Daha dün gibiydi, aa bir de dönüp baktım ki geriye, yaş 76’ya giriyor ve sanatımın 70. Yılını 4 Eylül’de başlayan Zurnazen Festivali’nde kutladım. Öyle şeyler var ki telafisi mümkün olmuyor. Mesela birçok fedakarlıkta bulunmamış olsaydım bu kutlamalardan mahrum kalacaktım. Gönül isterdi ki Cihan Usta’ya ve O’nun gibi zurna kamışı yapanlara da Zurnazen’de fırsat verilsin. Sergiler açsınlar dedik ya bizleri yönetenler bunları bilemez ve de akıl edemezler. Ama bizler zurna ustaları olarak yetkilileri uyarıyoruz, geliniz zurna-davul kültürü ile ilgili gelecek zurna festivallerinde birer sergi açalım. Zurna kamışı yapımından tutun da zurna kaneli yapımı 7’den 70’e hitap edebilecek çocuk davulları, büyük davullar bu festivalde sergilensin ve bu vesile ile hem bu kültür hakkında insanlarımız bilgi sahibi olsunlar, hem de taa zurnanın zırt dediği yere kadar öğrenmiş olsunlar.

Dostlarım işte geldik işte gidiyoruz. Geliniz bu can bu bedendeyken, bizlerden gelecekte gençlerimiz bir şeyler öğrensinler ki bu bilgiler, bu tecrübeler toprağa girmeden önce meyve veren kültür ağaçlarına çok iyi bakalım ki, meyvesi bol olsun. Bilmem anlatabiliyor muyum? Tabi anlayanlar anlamayanlara da anlatırlarsa daha mükemmel olur.

Haydi dostlarım gelecek günlerimizin daha güzel olması dileklerimle hoşça kalın. Dostça kalın.

Not: Kültürü yaşatmak için önce kültür adamlarımıza sahip çıkalım ne olur? Kültür adamına sahip çıkmak demek, kültüre sahip çıkmak demektir.

Saygılarımla. Bir kültür sevdalısı. Zurnacılar Davulcular eski dernek başkanı Dursun Girigin Tel: 0532 642 05 39


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık