• 17 September 2016, Saturday 19:16
DursunGirgin

Dursun Girgin

Olmadı Romancağızım olmadı!

Dursun GİRGİN

Dostlarım merhaba…

Bildiğiniz gibi Manisa ilimizin Alaşehir ilçesinde bir polisimize Roman kavgası ölüm getirdi. Bütün bu olayların ana sebebi hep cehalettir. Ölen polisimize Allah’tan rahmet diliyorum.

Hangi gerekçeyle olursa olsun ben ömrüm boyunca cehaletle mücadele etmiş bir Roman kardeşiniz olarak bu tür şiddetleri kınıyorum. Özellikle bazı Roman yerleşimi olan yerlerde tıpkı Güneydoğu illerimizdeki gibi kan davası yaşanır. Bunun da nedeni hep cehalet ve halâ birçok Roman yerleşimlerimizdeki okuma yazma oranı çok düşük.

İşte yıllardır anlatmaya çalıştığımız olay buydu, yani Roman camiasını da kaybetmemek için. Mutlaka bu toplum içinde kendini yetiştirebilmiş birçok güzel kardeşlerimiz var. Mesela Dibekdere’den hareketle yola çıkarsak, Türkiye’de yaşayan Roman camiasının ne şekilde beklentileri var, neler yaparsak bu insanları bu cehalet batağından kurtarabiliriz?

İşte en önemli konu da budur ve ben bir Roman kardeşiniz olarak her yerde, her fırsatta eğitimde, kültürde, sanatta, ahlakta doğruluk ve dürüstlük konularında hamdolsun elimden geldiğince, dilimin döndüğünce hep bu güzel insanların önünde rehber olmaya çalıştım.

Bugün eğer Dibekdere’de birçok konuda güzel şeyler görebiliyorsak bu da her toplumda örnek alınabilecek kişiler sayesinde olmaktadır.

Ancak hemen unutmadan şunu da ifade edeyim ki bazı, cemaat mensupları bu kardeşlerimizin de cehaletinden istifade etmektedirler. Örneğin Menzil olayı, Cübbeli olayının yanısıra birçok cemaatler bu kardeşlerimizi ne yazık ki çok yanlış yönlendiriyorlar. İşte bu tür yerlerde de ne yazık ki İslam dininin asırlar önce yasaklamış olduğu kan davaları halâ bazı yerlerde devam ettiriliyor. Bunun da tek bir sorumlusu var o da bu ülkede Atatürk’ün ölümünden sonra meydanı boş bulan tarikatların ve de cemaatlerin yeniden palazlanmaları.

Sebep ne olursa olsun insanların birbirlerini hunharca öldürmelerini asla kabullenemiyorum ve el cevap olarak da diyorum ki, tüm yetkililerimiz başta olmak üzere şunu hatırlatmak istiyorum, bugün şu güzel ülkemizin birçok il, ilçe ve beldelerinde milyonlarca Roman kardeşimiz yaşıyor, aman ha dikkat, bu ülkenin polisi de askeri de bizim evlatlarımız. Onlar bizim can ve mal güvenliğimiz için çalışıyorlar. O nedenle lütfen dikkat edelim, kendi içimizdeki ufak tefek problemlerimizi büyütmeyelim. Eğer varsa bir sorunumuz bunu da kanunlarımız nezdinde halledelim ki bu ülke gerçekten de bir hukuk devleti olabilsin.

Bunun için de son söz olarak diyorum ki; bilinçli toplum için bilgili olmak gerek, bilgili olmak için de ‘eğitim eğitim’ diyor ve özellikle de okumak isteyen Roman çocuklarının eğitimi için -ey devlet baba bak sana söylüyorum ve her zaman da söylemeye devam edeceğim- bu camiada başta müzik kültürü olmak üzere birçok yetenekli yavrularımız var, geliniz bunların ellerinden tutalım. Bunun için de defalarca birçok projelerden söz ettik. Geliniz bu insanları kaderlerine terk etmeyelim. Bunun için başta Sayın Başbakanımız olmak üzere Kültür Bakanlığı ve de yerel yönetimlerimiz olmak üzere herkes evinin önünü süpürse mahallede çöpçüye ihtiyaç olmaz mantığından hareketle her il, her ilçe kendi yöresinde yaşayan bu tür insanlar için artık planlar projeler üretmek zorundadır. Yoksa bu boşluğu da dün olduğu gibi yine tarikatlar ve cemaat önderleri doldurur.

Benden söylemesi, gerisini devlet baba bilir. Bu meselenin tehlikeli yönlerine ileriki yazılarımda tekrar değineceğim.

 

Haydi dostlarım, hoşça kalın dostça kalın …


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık