• 28 September 2017, Thursday 19:41
DursunGirgin

Dursun Girgin

Zurnacılar gelecekten neler bekliyor?

Dursun GİRGİN

Dostlarım merhaba …

Gelecek zurna festivallerinden çok farklı beklentilerimiz var. Örneğin, en az 10 davul - 10 zurna ile yapılan bir kortej yürüyüşü … Bu yürüyüş her festival şehrinde yapılmalı. Bununla birlikte en az 5’şer tane minik davulcu ve zurnacı bu kortej yürüyüşüne katılmalılar.

Bunun iki farklı faydası olacaktır. Birincisi Dibekdere’de yetenekli zurnacı ve davulcu sayısının artmasına ta küçükten başlanacaktır. Böylelikle bir nevi gelecek yıllardaki festivallerde yer alacak aday zurnacıları da tespit etmiş olacağız. Tabii ki bunun için de eğitim ve ön çalışmalar şart.

Bu konu ile ilgili detayları Sayın Muğla Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığımız ile de görüşmemiz gerekiyor.

Bu tür başarıların önünde yatan gerçek şudur:

Çalışmak, çalışmak ve sonunda büyük bir başarı elde etmek. Bence bu tür bir davul-zurna grubunun ileriki yıllarda kadrolu hale getirilmesi de düşünülse çok daha güzel olur.

Mesela, Muğlamızın 13 tane ilçesi var. Her ilçede en az 3 - 5 etkinlik olduğunu düşünürsek, bu tür bir kadro zaten 3 - 5 sene içinde kendilerini amorti edebilirler.

Yanı sıra yöremizde birçok deve güreşleri, yağlı pehlivan güreşleri ve boğa güreşlerinin yanı sıra bir de Yörük Türkmen Şenlikleri yapılıyor.

Bütün bu organizasyonlara belediyelerimiz bünyesinde oluşacak böyle bir çekirdek davul-zurna kadrosu ile katılmak hem güzel Muğlamızın imajına uygun olur, hem de Dibekdere’deki genç ve yetenekli yavrularımızın gelecekle ilgili endişeleri ortadan kalkmış olur.

Tabii ki bütün bu organizasyonlar için de elbette bütün yöremizdeki belediyelerimizin, böyle bir kadro için bütçelerinden pay ayırmaları gerekiyor.

Gelelim böyle bir kadro için çalışma yerine… Tabii ki yine Dibekdere olacak.

Yani şunu söylemek istiyorum: Bu insanların çalışacak bina sorunu, ev sorunu, kira sorunu olmayacak. Bütün bunlar başlı başına bir proje ve külfet getirecektir. ‘Külfetsiz nimet olmaz’ mantığıyla hareket edildiği zaman çözülemeyecek hiçbir sorun yoktur. Yeter ki el ele verelim, bir ve beraber olabilelim.

Değerli dostlarım.

Yıllardır hep yapıcı oldum. Hiçbir zaman yıkıcı olmayı aklımın köşesinden bile geçirmedim. Her yerde ve her zaman güzel ilimiz için güzel işler yapmaya, sağlığım elverdiği müddetçe hazırım. Yeter ki bize bir adım yaklaşılsın. Bilmem anlatabildim mi?

Sürçü lisan eyledik ise af ola…

Nice güzel günlerde, daha nice güzel Zurna festivallerinde buluşmak dileğiyle hoşça kalın, dostça kalın.

(Bir Gönül ve Kültür Dostu, Kültür Bakanlığı Mahalli Sanatçısı Zurnacı Muhtar Dursun Girgin / 0 532 642 05 39 – 0 252 545 42 30)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık