• 23 October 2021, Saturday 9:08
DursunGirgin

Dursun Girgin

ATALARDAN GELEN KÜLTÜR MİRASI

Dostlarım merhaba. 250-300 yıllık bir kültür deryasını anlatmak, onu kaleme alıp gelecek kuşaklara aktarabilmek öyle her babayiğidin harcı değildir herhalde. Hele hele benim gibi bir ilkokul mezunu olan bir kişi için oldukça zor olsa gerek. Ancak benim işimi kolaylaştıran bazı etkenler de yok değil.

Mesela ben hep yaşadıklarımı ve doğru kaynaklardan aldığım bilgileri paylaşıyorum halkımızla. İşte böyle bir imkan herkese nasip olmaz. İşte ben de sağlığım sıhhatim yerinde olduğu müddetçe hep anlatayım, anlattıklarımı da kalemi alıp, gelecek kuşaklara bir kültür mirası olarak bırakayım istiyorum. Böyle bir tanımlamadan sonra hani derler ya sadede gel dostum diye, şimdi ben de sadede gelip, geçmişten bugüne kadar iyisiyle kötüsüyle yaşadığım anıları anlatayım istiyorum.

Değerli dostlarım; belki bu tür konuları veya eşi benzeri konuları defalarca anlatmış olabilirim, ancak insanoğlu öyle bir yaratık ki, öyle güzel anıları bir kalemde unutup geçiyor. Tabii ki bu da herkes için aynı değil. Bazı dostlarım bundan 20 sene önceki yazılarımı alıp, arşiv yapmış. Ne kadar güzel bir olay değil mi?

Her fani, her canlı gibi bir gün ben de hayata veda edeceğim. Dünya babamızın eşşeği değil ya… Bir zamanlar Küçük Hasan’lar, Küçük Mustafa’lar, Ali Boncuk’lar, Beşli Ali’ler, Fiyakalı Hasan’lar, Kara Veli’ler (yani benim babam) bugün de Muhtar Dursun’lar. Dursun Külahlı’lar, Veyseller, Emrah'lar, Eyüp’ler vesaire vesaire… Dünya duruyor durduğu yerde ama insanlar tıpkı döner sermaye gibi; biri gidiyor, diğeri geliyor. Peki bu gidip gelenlerin hiç mi güzel anıları veya kötü günleri olmadı? Hani derler ya; derdini söylemeyen dermanını da bulamazmış. İşte o missal. Çoğu derdini söyleyemediği veya anlatamadığı için tarihin sayfaları arasında kaybolup gitmiş. Sonuç olarak dostlarım, Bugün ben Muhtar Dursun olarak hem kendi dertlerimi dile getiriyorum, hem de koskoca bir kültür dehasına tercümanlık yapıyorum.

Şöyle ki; ben sadece Dibekdere’yi anlatmıyorum. Bir hekimin bir derde deva oluşu misali, ben de aslında ülkemizdeki tüm zurnacı ve davulcuların dertlerini anlatıyorum. Kızım sana söylüyorum gelinim sen işit misali ülkemizi idare eden yerelinden, geneline kadar tüm siyasetçilere aslında yol yordam gösteriyorum ki, bu insanların gelecekleri bugünden daha güzel olsun.

Peki senin işin gücün yok mu be kardeşim diyenlere en güzel cümle; ben sabahtan akşama kadar evimde boş oturup, yargın üstü yatıp da Nasrettin Hoca misali 99 olsa olmaz, illa da 100 isterim diyen cinslerden değilim.

Peki benim 24 saatim nasıl geçiyor?

Bakınız; sabah gelirim Milas’a. Çorbamı, simidimi alırım, çayımı yudumlar, günlük gazetelerimi alıp, evime varırım. Öyle sabahtan akşama kadar kahve köşelerinde lan lan döğmem. Çocuk davulu, büyük davullar yaparım. Davul tamiratları yaparım. Yani her gün en az 4-5 saat çalışarak hem yuvamın rıskını temin ederim, hem de ülkemizin şu zor günlerinde istihdama katkı sağlarım.

Değerli dostlarım, Bütün bu konuları niye yazıp, çiziyorum? Niye anlatıyorum? Öyle bir zaman gelecek ki bu yazılarımın  her bir satırı 24 ayar altından daha değerli olacak. Çünkü tarih altından daha değerlidir. Inşallah  yazılarımız bitiminde ortaya öyle bir tablo çıkacak ki artık Dibekdere’nin gelmişini, geçmişini öğrenmeyen hiçbir hemşerim kalmayacak. Amacımız kültürümüzü doğru kaynaklardan öğrenmek ve öğretmek. Şimdilik bu kadar. Gelecek köşe yazılarımda bu konuları derinlemesine detayları ile sizlerle paylaşacağım. Yani en az 100 yıllık Dibekdere’nin gelmişini geçmişini sizlerle paylaşacağım, nasip olursa!

İnşallah kayıt altına alınmayan kültür senin değildir mantığından hareketle, söz biter yazı kalır. Haydi dostlar hoşça kalın, dostça kalın.

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık