• 18 October 2021, Monday 9:43
DursunGirgin

Dursun Girgin

KÜLTÜRÜ YAŞATMANIN YOLLARI

Dostlarım merhaba. Düğün ve derneklerinin sonuna yaklaşıldığı şu sonbahar döneminde artık yavaş yavaş kış sezonu gelecek. Malum Kasım’da başlayıp taaa Nisan sonunda sona erecek olan kış ayları boyunca neredeyse 6 aylık bir zamanda Dibekdereli zurnacılar, davulcular bol bol kahve köşelerinde ömür çürütecekler. Oysa bu güzelim zamanlarda neler yapılır neler? Mesela Dibekdere’de müsait büyük kahvehaneler var. Mesela her gün değişik zurnacılar değişik davulcularla bir plan ve projelerle güzelim bir zurna davul çalıştayı yapılabilir. Bunun için Milas Halk Eğitim Merkezi, Muğla İl Kültür Müdürlüğü katkılarıyla 3-4 ay süreyle yapılacak olan böyle bir zurna davul çalıştayı sayesinde Dibekdere’deki davul ve zurna kültürü çok daha mükemmel  bir hale gelebilir ve sonuçta Dibekdere’deki davul ve zurna kültürü artık sıradan bir zurna davul kültürü olmaktan çıkar ve her yerde dinleyicilerinin sevgi ve saygılarına layık bir Dibekdere doğar. Peki böyle bir çalıştayın elbette bir geliri bir gideri de olacaktır herhalde. Çünkü böyle bir çalıştaydan en az 20 zurnacı, 20 de davulcu faydalanacak. Tabiki ilerleyen yıllarda bu eğitimi alan zurnacıların içinde birçoğu eğitici duruma gelecekler. Işte bunlar da gelecek kuşakları, tıpkı bugün olduğu gibi usta-çırak ilşkisiyle eğitecekler ki ortaya yep yeni, çok daha farkı bir müzisyen Dibekdere çıkaralım. Bu arada da bu insanlarla,     artık Muğla il sınırlarını aşarak komşu illerimizin de düğün ve derneklerinde en güzel şekilde eğlendirelim istiyoruz.

Tabiki bütün bu yapılacak olan işlerin bir tek amacı var:

1-Bu yörenin davul ve zurna kültürünü daha mükemmel bir hale getirmek.

2-Bu insanların yaşam şartlarını iyileştirmek yani kısacası, eskiden Dibekdere’de  10-15 zurna ustası varken, bugün yüzlerce zurna üstadımız var.

işte devletin de bugün görevi şu olmalı; bu insanları kültürel kimlikleriyle yıl 12 ay geçinebilir hale getirmek olmalıdır. Bunun için yapılabilecek birçok plan ve projeler var.

Şimdi gelelim bu projelerin  maddi desteğine;  yani kış ayı boyunca bu köyün zurnacı ve davulcuları arızi işlerinde çalışıyor. Işte bu tür işler de bu insanların sanatsal yönden gelişmelerine engel teşkil ediyor. Kültürünü yaşatmanın yollarından biri de kültür adamlarını yaşatmaktan geçer. Işte bu nedenle diyorum ki gelin Dibekdere’ye destek olalım. Bu insanları sanatsal kimlikleriyle insan gibi yaşayabilir bir hale getirelim ki ülkemizdeki Kültür Bakanlığı makamının da varlığı belli olabilsin.

Değerli dostlarım şu aralar Muğla ili Dernekler Müdürlüğü bir ilan yayınlamış tüm derneklerimizin plan ve projelerini bekliyoruz diye.. Yıllardır söylüyoruz, bizler dernekler olarak bu tür plan ve projeleri yapmalıyız.

Yıllardır söyleyip söyleyip yazıp çizip kendimiz dinliyoruz. Netice olarak yıllardır bir baltaya sap olamıyoruz. Gelin el birliği ile şu konuya başta Muğla Dernekler Müdürlüğü, Muğla İl Kültür Müdürlüğü, Halk Eğitim Müdürlüğü birleşip, bir çare bulalım diyor ve kültürümüzü sevelim, sevdirelim istiyorum.

Hoşçaklın, dostçakalın.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık