• 21 May 2021, Friday 13:23
DursunGirgin

Dursun Girgin

KÜLTÜRÜNÜ ÖZLEYENLER

Dostlarım merhaba. Bugün Türkiye genelindeki en az 2-3 milyon müzisyen düğünlerin derneklerin serbest olacağı günleri iple çekiyor. Mesela Dibekdere ve Selimiye’deki davulcu ve zurnacıların hepsinin ortak arzusu bir an önce işimize aşımıza, sazımıza sözümüze kısacası özümüze dönsek diye dualar ediliyor. Tıpkı havaların kurak gitmesi halinde tüm çiftçilerin yağmur duasına çıkması gibi. Bugün de müzisyenlerin hepsi dualar ediyorlar. ‘Dursun amca nasıl düğünlerimiz derneklerimiz serbest olacak mı?’ diye kısa günde otuz kişi telefonlarımı arayıp, bilgi sahibi olmak istiyorlar.

Evet dostlar elden gelen öğün olma der atalarımız. Ne kadar da doğru bir tespit değil mi? şunun şurasında sözde 24Bin müzisyene veya esnafa yardım yapıldı. Bir ayda bin TL. Değerli dostarım bu köyün yerleşik düzene geçişi aşağı yukarı Cumhuriyet ile aynıdır. Her ne kadar atalarımız bu yöreye 1800’lü yıllarda gelmiş olsalar da yıllarca göçebe hayatı yaşayan atalarımız nihayetinde 1923’lü yıllarda artık yerleşik düzene geçmek zorunda kalmışlardır. Yani 250-300 yıllık bir kültürel geçmişi olan Dibekdere halkı müzik kültürü sayesinde çok şükür tarlaları, bağları, bahçeleri olmamasına rağmen Milas esnafına en çok para kazandıran bir köyümüzdür. Dibekdere halkı sanatı ve kültürel kimliği sayesinde etsiz, balıksız geçen bir haftaları dahi olmazken, düğünlerin, derneklerin yasaklanması sonucu, gelir kaynaklarının birdenbire kesilmesi onları perişen etti. Artık yeni bir müjdeye, yeniden o güzelim düğün-dernek ortamlarına dönmek için dua ediyorlar. Tabiki bizler de bu sesleri kamuoyuna duyurmak ve ilgili makamları da uyarmak istiyoruz. Artık yetsin bu yoksullukların çilesi, bitsin istiyoruz. Ve bu arada da bazı müzsiyen dostlarıma şunu hatırlatmak isterim: senin o kültürel kimliğin ile kazandığın paralar var ya, ananın ak sütü gibi helaldir kardeşim. Çünkü sen 4-5 arkadaşın ile onca insanı eğlendiriyorsun. Çalıp çırpmıyorsun ki, hiç kimseyi de dolandırmıyorsun. Onun için sakın ola ki bu ülkede yaşayıp da bu ülkenin ekmeğini yiyip de bu ülkenin kültürene küfür eden yobazların dinden imandan habersiz olan şeyhlerin, şıhların veya din çambazlarının sözlerine kanıp da kültürüne ters düşecek hareketler yapma.

Değerli dostalrım Mustafa Kemal Atatürk, “Kültürsüz bir millet yıkılmaya mahkumdur” diyor. Anladınız mı şimdi din cambazlarının oyunlarını. Onun için uyanık olun.  Bu tür cambazlar özellikle Balkanlar’da çok yoğun. Aman dikkat. Kula kulluk etmek tense kendi öz benliğin ile mevcut sanatın olan müzisyenlik ile çoluk, çoçuğunu beleyip, beslemen bence daha güzeldir.

Bu duygularla son söz olarak diyorum ki; ben kültür dostuyum. Ben bir müzisyenim. Benim sanatım insanları ayrıştırmaz, köleleştirmez, ötekileştirmez. Sonuç olarak ben sanatımı seviyorum. Iyi ki müzisyen olmuşum. Şimdi tüm müzisyen dostalrımdan şunu rica ediyorum. Yörelerinizdeki tüm miletvekillerine dilekçeler gönderin. Artık bu milletin virüsten değil de açlıktan ölmemesi için sınırlamaların ve yasakların kaldırılması için lütfen şunu söyleyin: artık kültürümüzü özlüyoruz. Ne olur bizleri kültürümüzden de siyasilerden de soğutmayın diye uyarılar gönderin. Ben bu köşe yazımdan Muğla’nın tüm milletvekillerine birer tane göndereceğim. Umarım derdimize çare olur.

Haydi dostlarım hoşça kalın, dostça kalın.

Inşallah düğün dernek sezonları bir an önce açılır da kahvecisinden lokantacısına, zurnacısından, kameramanına, ahçısından ayakkabı boyacısına kadar tüm insanlarımızın işsizlik sorunları sona erer. Anlayana sivri sinek saz, anlamayana davu zurna bile az.

 

 

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık