• 14 October 2017, Saturday 18:52
DursunGirgin

Dursun Girgin

Bu kültürü ellerimizle öldürmeyelim …

Dursun GİRGİN

Dostlarım merhaba …

Sanatın hakkını alabilmek kadar sanatın hakkını da verebilmek çok önemlidir, ancak yöremizde özellikle davul ve zurna kültürü konusunda bu söylediklerimin tam tersini yaşıyoruz. Şöyle ki; sanattan yoksun, bazı sözde zurnacı ve davulcular var. Her gittikleri yerde olay çıkar, her gittikleri düğün ve derneklerde rezalet çıkarırlar. Bugüne kadar bu konularla ilgili gerek muhtarlığım döneminde, gerekse dernek başkanlığım döneminde yüzlerce şikâyet aldım. Tabii ki yapılabilecek hiçbir şey yok. Sonuç itibariyle ‘ucuz etin suyu yavan olur’ misali ucuz sanat arayanlar bu tür rezaletleri zaten ta işin başında kabul etmiş oluyorlar.

Şimdi, değerli dostlarım, birçok yerde sanki konser veriyormuş gibi düğünler yapıyoruz. Bu tür programlarımızın sayısı o kadar fazla ki hangi birini sayayım. 8 Ekim günü Tuzabat’ta bir düğündeyim. Bu düğünde beni seyredenler gerçek bir sanatkârın nasıl olduğunu sanırım görmüşlerdir. Ancak bütün bu güzel tablonun karşılığını alabiliyor musunuz diye sorarsanız, maalesef… Az veya çok Allah bereket versin. Her geçen gün kaliteli müzik yapanların sayısı azalıyor. Bunun da başlıca nedeni, halâ halkımızın şapla-şekeri karıştırıyor olmasındandır.

Geçen gün Lüleburgazlı değerli dostum zurnacı Küçük Hasan ile telefonla sohbet ederken, günümüz ortamında müzisyenler arasında geçen bazı tatsızlıklardan söz ettik. Sevgili dostum Hasan; “Bak dostum, geçen gün bir yerde düğün çalıyordum. Bir de ne göreyim. 10 - 15 kişi zurnacı - davulcu toplanmışlar, benim çalmakta olduğum düğüne gelerek oturdular. Yemeklerini falan yediler ve kendilerine sordum: ‘Hayrola neden geldiniz?’ Bizi, birileri çağırdı dediler. ‘Peki kim çağırdı’ diye sordum. Çağıranın adı yok. Neyse, düğün sahibi ‘gelin bakalım arkadaşlar sizi ben mi çağırdım’ deyince arkadaşlardan gelen cevap ‘hayır’ oldu. Düğün sahibi ‘o halde yiyin - için sonra da burayı terk edin’ dedi.

İşte dostlar, bu tür rezaletler maalesef bizim yöremizde de yaşanıyor. Şimdi bütün bu rezaletlere verilen tek cevap; ‘Ne yapalım? Aç mı kalalım’dır.

Her şeyden önce bu yörede hiç kimse aç kalmaz. İş var. Yeter ki sen çalışmak iste. Mesela bugün Dibekdere’de bir karı - koca ayda en az 4 - 5 bin lira para kazanıyor. Yeter ki sen rızkını aramasını bil. Demek istiyorum ki herkes yapabileceği işin başına geçsin. Hiç olmazsa böylelikle, gerçek sanatçılarla ‘soytarılar’ arasındaki fark anlaşılmış olur.

Şimdi sözün özü olarak demek istiyorum ki, ne olur sevgili genç yavrularım, geliniz şu genç yaşınızda sigortalı işlere giriniz ve hem geleceğinizi garanti altına alın, hem de bu yörede davulcu - zurnacı kalabalığı yapmamış olursunuz. İşte kış geldi kapıya dayandı. Sonuçta sen de açsın, ben de açım. Peki neden? Çünkü bu yörede bir piyanist kadar bir baş zurnacı para kazanamıyor. Mesela bir baş zurnacı 5 kişilik bir kadrosuyla 2 - 3 bin lira istedi mi karşı taraf ‘Hadi canım sen de! Benim düğünüme bedavaya gelecek kişiler var’ diyor. Bu insanları bu hale getiren kim peki değerli zurnacı-davulcu arkadaşlarım? Hepinize sesleniyorum. Sadece sözüm değerli Dibekdereli veya Selimiyeli zurnacılara değil. Lütfen kendinize saygınız yoksa bu sanata, bu kültüre olsun. Bu sanatı ve kültürü ayağa düşürmeyin. Yeter artık!

Çok yakında Aydın’da, İzmir, Edirne ve Kırklareli’ndeki bütün zurnacı ve davulcularla birlik - beraberlik için toplantılar yapmak üzere inşallah yola çıkacağım. Ne olur bu güzelim kültürü ellerimizle öldürmeyelim. Kendi bastığımız dalı kendimiz kesmeyelim.

Bu duygu ve düşüncelerle, kazasız - belasız 2017 yılı düğün ve derneklerde sanatının hakkını vererek, bu güzelim davul - zurna kültürünü sevdiren gerçek sanatçılara selam olsun.

Amacım hiç kimseyi incitmek değil dostlarım.

Bir atasözüyle bugünkü yazıma son veriyorum: ‘Yavuz at yemini kendi arttırır.’ İşte o kadar …

Haydi dostlarım. Sürçülisan eyledikse af ola…

Hoşça kalın, dostça kalın…

(Bir kültür dostu, Kültür Bakanlığı Mahalli Sanatçı, Zurnacı Muhtar Dursun Girgin, Tlf: 0532 642 0539 – 0252 545 4230)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık