• 16 December 2024, Monday 8:54
DursunGirgin

Dursun Girgin

DİBEKDERE’Yİ ANLAMAK, ANLATMAK ZORDUR

Dostlarım merhaba,

Şu belirsiz günlerde en güzeli, geçmişiyle ve bugünüyle Dibekdere’yi anlatmak sanırım. Hele hele onca belirsizliğin yaşandığı günümüz dünyasında, en güzeli kültürü anlamak ve anlatmak olmalı. Çünkü dün “kara” dedi, alkış aldı; bugün “kara” dediğine “ak” diyor, yine alkış alıyor. Eh, pes doğrusu! İşte böylesine karmaşık bir dünyada, insanlarımız da muazzam bir akıl tutulması yaşanıyor.

Bu nedenle bugün Dibekdere’nin dününü ve bugününü anlatayım istedim. Dostlarım, Dibekdere, 7’den 70’e herkesin müzik kültürüyle uğraştığı, Muğla ilimizin tek köyüdür. Dün böyleydi, bugün de böyle. Neyse, derler ya hani, “sâdede gel.”

Evet, bizler 50-60 yıl önce zurna kamışlarımızı her yılın Ağustos ayında tatlı su kenarlarında, başları püsküllü, sigara kalınlığında ve her boğumu 15-20 cm olan bir tür deli kargılardan toplar, onları zurna kamışı haline getirirdik. Ancak Dibekdere hızla büyürken, rahmetli zurnacı Kara Hasan, rahmetli Selimiyeli Zurnacı Kara Mahmut ve Beşli Ali gibi değerli ustalarımız, zurna kamışı yapımı konusunda bizlere örnek olabilecek güzel eserler bıraktılar.

Şöyle ki, artık zurna kamışlarını her yılın Nisan aylarında yaşken kesip, onları doğadaki gibi hazırlayarak zurna kamışı haline getiriyoruz. Bütün bu güzellikleri tekrar tekrar anlatmamın sebebi, insanlarımızın yeni ekmek kapıları arıyor olması. Ancak bugün, zurna kamışı yapma konusu her ne kadar bir meslek haline getirilmeye çalışılsa da, bu sanat tıpkı zurna-davul eğitimi gibi usta-çırak ilişkisiyle öğreniliyor. Efendim, öyle üniversite falan okumakla olmuyor.

Bu nedenle yıllardır ilgili ve yetkilileri uyarıyorum: Gelin, ne olur Dibekdere’nin davul-zurna konusundaki bilgi ve tecrübelerini markalaştıralım ki, hem bu kültürden ekmek yiyen kardeşlerimizin işlerini kolaylaştıralım, hem de Dibekdere’yi hak ettiği bir kültür merkezi haline getirelim. Böylece, her geçen gün zorlaşan yaşam koşullarımıza bir nebze de olsa katkımız olsun.

Bu nedenle, her yaştan yavrularımız için çeşit çeşit, renk renk çocuk davulları ve büyük davullar yapıyoruz. Hem tamir ediyoruz hem de yenisini üretiyoruz ki, yavrularımız ilk bakışta bunları oyuncak gibi görse de, gelecekte ellerinde bir gelir kaynağı olsun.

Evet dostlarım, Dibekdere’nin bugünkü var olan enerjisinden faydalanmak adına, başta Kültür Bakanlığı, Muğla Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü ve Milas’ın değerli Belediye Başkanı Fevzi Topuz’la birlikte, bu konuların ele alındığı güzel bir plan ve proje geliştirelim. Dibekdere’yi hak ettiği kültür merkezi haline getirelim. Çünkü burada kaynak kişiler var. Yeter ki elimizden tutulsun.

Sanırım Dibekdere’yi daha çok konuşmamız gerekecek. Haydi dostlarım, hoşça kalın, dostça kalın.

Bir kültür dostu,
Zurna-Zen ve de eski zurnacılar-davulcular Dernek Başkanı,
Zurnacı Dursun Girgin
Tel: 0532 624 05 39


 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık