• 29 September 2023, Friday 9:46
DursunGirgin

Dursun Girgin

ZURNACILARA YETERLİ ZAMAN VERİLMİYOR

Dostlarım merhaba, Zurnazen Festivali’nde zurnacılara yeterli zaman verilmiyor dedik ya zurnazen hakkında çok söz var söylenecek diye taa işin başında söyledik. Mesela bir örnek vermek istiyorum; bu seneki festivalde ben herhangi bir ücret almadım. Keza ilk açılış için sahne alan oğullarım Veysel, Eyüp, Emrah, torunlarım Aykut ve Ozan Girgin de  yaptıkları gösteriler için ayrı bir ücret almadılar. Zaten Emrah ile torunum Ozan Girgin görevliydi. Veysel,  ben Eyüp ve torunum Aykut Girgin büyük bir özveri ile bu yılki Zurnazen Festivali’ne katkı sağladık.

Peki amacımız neydi? Dibekdereli zurnacılar olarak bizzat alaylı zurnacıların da birşeyler yapabileceğini ispat etmekti. Bunu başardık da. Gelecekte çok güzel projeler geliştirilebilir mesela. Yunanistanlı ve Bulgar zurnacılar, Samsun’dan gelen genç zurnacı çok mükemmel bir balkan türküsü seslendirdi. Demek istiyorum ki, zurnacılara yeterli zaman verildiği taktirde çok daha güzel projeler üretilebilir. Dibekdere’deki genç yeteneklerin, düğün derneklerin sona erdiği aylar olan Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarında öyle projeler üretilebilir ki dinleyenler, görenler hayran kalır. Bir de bu işlerin ekonomik boyutu var ki bu da, “kültür adamını yaşat ki kültürümüz yaşayabilsin” mantığı ile her yıl yapılacak olan uluslararası, adı üstünde Zurnazen Festivali’nin daha mükemmeline ulaşması için ön çalışmalar çok önemli. Hatta şart.

Mesela bu seneki Zurnazen’de her zaman olduğu gibi Zurnazenlerden çok konuk sanatçılara zaman verildi. Öyle olunca zurnacıların başarılarını tam manası ile sergilemesi mümkün olmuyor. Örneğin saat 21’de başlayan Zurnazen Festivali saat 24’te sona eriyor. Üç saatlik zamanın en az 1 saatini konuk sanatçılar alıyor. Geriye kalan 2 saatte 13-14 zurnazene pay ediliyor. Bu paydan da kimisine 3-5 dakika kimine de 10 dakika veriliyor. Yani dostlar bir dostum yanıma geldi. Beni tebrik ettikten sonra dedi ki; “Abi zurnazen izlemek için taa Adana’dan geldim. Özellikle bazı konuk sanatçılar mikrofonu alınca kendilerini kaybediyorlar. Bu da zurna festivaline gölge düşürüyor.” Bunu duyunca söyleyecek tek bir cümle bulamadım.

Evet dostlarım bugün Dibekdere’de, Selimiye’de en az 200 zurnacı var. Tabi ki bunların içinde yetenekli yavrularımızın sayılarını ancak dediğim gibi kış sezonlarında yapılacak ön çalışmalar sayesinde arttırabiliriz. Bu konular için Muğla Büyükşehir öncülüğünde bu yıl yetenek geliştirme projeleri kapsamında bir çalışma yapılması gerekir. Bu konular için Sayın Muğla Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürümüzle bir çalışma, bir proje yapılsın istiyoruz. Haydi hayırlısı olur inşallah. Benden söylemesi.

Haydi dostlarım hoşçakalın, dostçakalın.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık