• 02 December 2019, Monday 8:07
DursunGirgin

Dursun Girgin

KÜLTÜRÜMÜZE ZARAR VERENLER KİMLER?

Dostlarım, merhaba. Bugün yine, kültürümüze bilerek veya bilmeyerek zarar veren sözde cemaat liderleri hakkında konuşmak istiyorum. Değerli dostlarım, bu ülkede milyonlarca aile müzik kültürüyle uğraşıyor. Bu insanların sayıları oldukça fazla. Ben sizlere birkaç yerden misaller vererek söze başlamak istiyorum. Edirne, Kırklareli, Lüleburgaz, Babaeski, Aydın, Germencik ve havalisindeki, Muğla ve havalisindeki, Manisa ve havalisindeki, İzmir ve havalisindeki; şu üç beş yerdeki sırf zurnacı ve davulcu sayısı en az 2 milyon eder. Gelin, varın da bu ülkedeki kemancısı, udisi, klarnetçisi, orgcusu vesaire en az 10 milyon insan bu ülkede müzik kültüründen ekmek yiyor. Ey hacılar, ey hocalar, ey cemaat liderleri; lütfen şu sözlerimi çok iyi dinleyin. Eğer amaç dinin emirlerini anlatmak ise, önce o emirlere kendin uyacaksın. Şöyle ki, bugün cemaatlerin nasıl, ne şekilde varlıklarını koruduklarını herkes çok iyi biliyor. Yani müzisyenlere cephe alan bu insanların şunu çok iyi bilmeleri gerekir. Bu insanlar hiç kimseden zorla bir şey almıyorlar. Ayrıca bu insanlar devletlerine de yük olmadan, çalıp çırpmadan yaşıyorlarsa eğer, bundan en çok ‘Elhamdülillah Müslümanım’ diyen kişilerin memnuniyet duyması gerekmez mi?
Evet, ikide bir fetva verirken, düğün ve derneklerimizin çalgılı olmamasını tavsiye ediyorsunuz. Sonra da camiye ibadetini yapmaya gelen her müzisyeni haraç alır gibi, her Cuma haraca bağlıyorsunuz. Bu nasıl mantıktır? 
Lütfen bakınız. Bugün Balkanlar’da davul ve zurna kültürü ha bitti, ha bitecek. Yazık değil mi bu ülkede, sanki her yerde iş akıyor da. Bu yaklaşık 10 milyon insanın müzik kültürünü bir anda bıraktığını düşünün. Alın size 10 milyon daha işsiz güçsüz insan. Beyler, ben işin dini boyutunu bilemem. Bildiğim şey şu: Geliniz insanların işine, aşına dil uzatmaktan lütfen vazgeçin. Ne yani bizler de mi birilerinin sırtından geçinmek için dergâhımızı kuralım? Etmeyin, eylemeyin. Lütfen, bakınız bu ülkede milyonlarca müzisyen var. Hiç birisinden bugüne kadar ‘çıt’ bir ses duydunuz mu? Yeri gelmişken, şunu da söyleyeyim ki, ‘Aç it fırın deler’ 
Bırakınız da bu ülkede hacı da, hoca da artık bu ülkenin şartlarına göre konuşsun ya da adam gibi susup, kimsenin rızkıyla oynamasınlar. Artı ben şu anda 72 yaşındayım. Hayrımızda, serimizde yani sevabımızla elimizden geldiğince dinimizin emirleri doğrultusunda yaşıyoruz bu ülkede. Sanırım kültürel değerlerimizi yok etmek isteyen birileri düğmeye basmak istiyorlar. 
Bakın ey hacılar, hocalar. Neden bu ülkenin yer altı ve yerüstü zenginliklerini satıp savanlara bir tek kelime daha edemiyorken; ha bire gariban, kendisini savunmaktan dahi aciz insanları hedef tahtasına oturtuyorsunuz?  
Elhamdülillah ben hem bir Müslüman’ım, hem de müzisyenim. Ben cahil kesime şunu sormak isterim. Hazreti Mevlana bir neyzendir. Keza Âşık Veysel’in sırrına, Muharrem Ertaş’ın sırrına, Neşet Ertaş’ın sırrını senin gibiler demek ki hala anlayabilmiş değiller galiba. Bu ülkenin saygıdeğer Kültür Bakanı’na seslenmek istiyorum. Bu ülkenin kültürel kimliği ile bir nevi alay edilmesine asla müsaade edilmemelidir. Gerekirse her yerde her zaman bu ülkenin kültürel kimliğini savunacağıma tüm müzisyenler adına söz veriyorum.
Milas Yöresi Zurnacılar, Davulcular Dernek Başkanı Dursun Girgin, sürç-ü lisan eylediyse af ola. Haydi, dostlarım; hoşça kalın, dostça kalın.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık