• 15 May 2020, Friday 15:09
DursunGirgin

Dursun Girgin

MÜZİĞİN SAĞLIĞIMIZ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ 

Dostlarım Merhaba… Yıllardır bir şeyler anlatmaya çalışıyorum. Her anlattığım konunun insan için olduğunu, amacımızın insanlarımıza bir şeyleri anlatırken yöremizin kültürel değerlerini de sevdirmeye çalışıyoruz. Her şey insanlık için deyip söze koyulmak istiyorum.. Evet dostlar. Müzik deyip de geçmeyelim. Bugün dünyanın kabul ettiği bir gerçek var. O gerçek de şu ki; müzikte makamlar çok önemlidir. Bir çok makamın da insan sağlığı üzerindeki etkileri ilmen ve tıbben kabul edilmiş bir gerçektir. Ben buradan şu makam şu hastalıklar için iyidir gibi konulara girmeyeceğim. Arzu eden dostlarım internet kanallarına bir göz atsınlar. Görecekleri gerçekler karşısında şaşmamak mümkün mü? İşte müzik ruhun gıdasıdır sözü de herhalde boşu boşuna söylenmiş bir söz değildir. 
Biz de nacizane yıllardır, yöremizdeki nadiren yetişen kültür dostlarına ne olur sahip çıkın diye diye dilimizde tüy bitti. 
Evet Dostlar böylesine zorlu günler için lütfen bol bol müzik dinleyin. Sadece zurna davul dinleyin demiyorum. Mesela; bir zurna taksimi, bir uzun hava bir keman taksimi, bir sipsi sesi, bir cura bağlama sesi, bir klarnet taksimi. Hepsinin de ayrı ayrı özelliği, ayrı ayrı güzelliği var. Gelin şu zorlu günlerde hiç olmazsa her gün 3-5 dakika mutlaka müzik dinleyelim ki beynimizdeki o kötü duygular yok olup gitsin. Bunun yanı sıra evlerinin bahçesi olan insanlarımıza şunu tavsiye ediyorum; lütfen bol bol bağ, bahçe, çiçek işleri ile uğraşalım ki bu virüs belasını hem ruhen, hem de bedenen yenebilelim.
Ayrıca yöremizdeki var olan davul zurna kültürünün de artık değerini iyi bilelim. Bu insanların yaşaması, yaşatılması için şu zor günlerde birbirimize destek olalım. 
Değerli dostlarım kara gün elbette kararıp kalmaz. Her gecenin bir sabahı vardır. Onun için lütfen moral çok önemlidir. Hatta denebilir ki moral iyileşmenin yarısıdır. Özellikle böylesine zorlu günlerin diğer bir önemli tarafı da birlik beraberliktir. Bu konular zaten siyaset üstü özelliklerimizdir. Başta sevgi, saygı, hoşgörü bir insanda aranan en önemli özelliklerdendir. 
Değerli dostlarım bu arada söz müzikten açılmışken bizlerden böylesine mübarek günlerde dua bekleyen çok değerli müzisyen ve de sanatçı dostlarımıza da bol bol rahmet dileyip, onlar için hayır dualarımızı eksik etmeyelim. Mesela Milasımızın yetiştirdiği güzel sanatçı dostlarımızdan Cavit İyidil, Kemancı Arnavutoğlu Kemal Değerli, Nazmi Yükselen Hocamız gibi tüm müzisyen dostlarımızın ruhları şad olsun. Yüce Rabbim geride kalan eş dost ve yakınlarına sabır ve selamet versin. Evet Dostlar, geçen bir köşe yazımda da bahsettiğim gibi insanların değeri sağlıklarında bilinmeli. Asıl olan şu ki; elbette tüm dostlarımızı rahmetle yad edeceğiz ancak, şu bir gerçek, kültür adamlarımızın kıymetlerini lütfen sağlıklarında bilelim. Kültür adamlarımızı yaşatalım ki bu ülkede kültür değerlerimiz kıyamete kadar yaşayabilsin. 
Değerli dostlar her gün Milas'a gelip gittiğim günlerde şu bizim sokak sokak boynunda davulu ile dolaşan Mehmedimiz var ya; inanın Öz Milas Durağı’na gelir hemen başlar davul çalmaya. Bu şu bizim Deli Mehmet. O akşama kadar sokak sokak boynunda davuluyla dolaşır durur. İnanın onu seyretmek o kadar hoşuma gidiyor ki, içim bir hoş oluyor. Hemen elimi cebime atıp elime geçen 3-5 ne varsa ona verip, sevindirmek istiyorum. 
Değerli dostlarım bütün bunları şunun için anlatıyorum; Hepimiz nihayetinde insanız. Lütfen geliniz şu zorlu günler için el ele verip, güzel vatanımızı cennete çevirelim. Bazı beyinsizler gibi, bazı insanlıktan nasibini almamış olan nasipsizler gibi insanları tehdit etmeyelim. Sevgi, hoşgörü, saygı çok güzel hasletlerimiz. Ne olur gelin şu kara günlerı daha da karartmayalım. İşte geldik, işte gidiyoruz.
Haydi dostlarım hoşçakalın ama dostça kalın…


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık