• 29 December 2017, Friday 19:23
DursunGirgin

Dursun Girgin

MUZKAT-DER 15 Yaşında …

 

Dursun GİRGİN

Dostlarım merhaba …

Derneğimiz 2002 yılında kuruldu ve 15 seneyi aşkın bir zamandan beri, başta davul ve zurna kültürünün birçok değişimleriyle birlikte bu yöreye ait ve halkımız arasında pek de fazla bilinmeyen ama kültürel yönü çok fazla olan birçok zeybek oyunlarını da gün ışığına çıkararak, bunları Kültür Bakanlığı ve TRT arşivlerine kazandırdık. Bununla birlikte yöremizdeki zeybeklerin birçoğunun özünden saptırılmasının da önünü kestik.

Şöyle ki, Muğla yöremizde İnce Hava ve İncioğlu gibi isimlerle ve özellikle de davul-zurna eşliğinde çalınan Apdal Havası ve Goca Hava olarak da birçok yöremizde, bilinen gerçek adıyla Apdal Havası olan bu zeybeği de yine özüne uygun şekliyle hem yöremizdeki halk oyunları derneklerine, hem de yüzlerce defa görsel medyada ve yerel basınımızda bu konuyu anlattık ve sevdirdik.

Öte yandan Çıktım Tepe Zeybeği, Aydın Jandarması Zeybeği, Dert Osman Zeybeği, Soğuk Kuyu Zeybeği, Sabah Namazı Zeybeği gibi bilinmeyen onlarca zeybeği de yöremizin zeybek kültürüne kazandırdık.

2010 yılında Türkiye’de ilk defa belki de 15 davul ve zurnacımıza Kültür Bakanlığı Mahalli Sanatçı Belgesi kazandırdık.

Kısa bir dönemde de olsa Milas Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nün katkılarıyla Dibekdere’de ilk defa bir yetenek geliştirme projesini hayata geçirdik. Keza bu başarılı çalışmaların bir ürünü ve de yansıması olarak yöremizde ilk defa 6 davul, 6 zurna ile birlikte bir uygulama başlattık.

Sonuç, bu başarılı çalışmalarımız nihayetinde İzmir Fuarı, İstanbul, Ankara, Bursa, Isparta gibi illerin yanı sıra Muğla merkez, Milas, Yatağan, Ortaca, Dalaman, Fethiye, Bodrum, Datça, Marmaris ve Kavaklıdere gibi ilçelerimizde gösteriler yaptık. Son olarak bu güzel çalışmalarımız, nihayetinde ilimiz Muğla’da Uluslararası Zurna Festivali’ne dahi ışık olmuştur.

Bugün eğer Dibekdere, davul-zurna kültüründe bir başarı gösterebilmiş ise bu başarının altında hiç şüphesiz Milas Yöresi Davulcular ve Zurnacılar Derneği’nin payı çok büyüktür.

Bizlere destek verildiği takdirde Muğla il sınırlarımız içinde davul ve zurna kültürünü, alandan salonlara doğru taşıyacağımızı herkesin bilmesini gerçekten rica ediyorum.

Şayet Dibekdere’deki davul-zurna kültürüne, başta Kültür Bakanlığımız, Muğla Büyükşehir Belediyemizin ortaklaşa sahip çıkmaları halinde Türkiye’de davul-zurna kültürü konusunda Dibekdere, gerçekten de bir marka olur.

Şöyle ki, bugün her türlü zurna kamışının yanı sıra her boyda davul yapımı ve tamiratının yanı sıra özellikle de usta ellerde akordu yapılmış kaba zurnaları, her türlü yardımcı aletleriyle arzu edilen yere gönderebiliriz.

Bütün bu anlatmaya çalıştıklarım; davul-zurna kültürünün korunması, bu kültüre emek vermiş değerli ustalarımızın yaşatılması ve bu güzel insanların geleceklerine güvenle bakabilmesi için şarttır.

Hoşça kalın, dostça kalın …


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık