• 16 September 2022, Friday 10:27
DursunGirgin

Dursun Girgin

Dibekdere, kültürü açılan yeni pencere

Dostlarım Merhaba, nihayet Dibekdere’nin 250-300 yıllık davul zurna kültürü yavaş yavaş kabuğunu kırarak alaylıdan bilimselliğe doğru ilerliyor.

Öncelikle ben bir hayırsever dostumuzun yaptırmış olduğu çok amaçlı ortaokulun 7'den 70'e her evde bir müzisyen olan Dibekdere’ye umarım gerçekten çok büyük katkıları olacaktır. 16 Eylül'de açılışı yapılacağını duydum. Çok mutlu oldum. Nihayet benim de 60 yıllık hayallerim artık hayal olmaktan çıkıp, gerçek olacak. Şöyle ki, Dibekdere Köyü’nde büyük emekler vererek 1970'li yıllardan beri alaylı bir zurna üstadı olarak ısrarla sürdürdüğümüz zurna davul yetenek çalışmalarımızın bugün meyvelerini almaya başladık. Artık Dibekdere çok yakın gelecekte başta zurna yapımı olmak üzere birçok müzik aletlerinin yapımından tutun da, icrasına varıncaya kadar artık Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi ‘Siz hala benim bıraktığım yerde misin?’ sözlerinin ardında yatan sır perdesini açmış olacak.

Dibekdere’ye artık bundan sonra gelecek olan genç zurnacı ve davulcu dostlarımız zurnanın davulun yanı sıra keman, ud, klarnet, tranpet gibi birçok müzik aletini çalabilecek. Yani alaylıdan konservatuarlı döneme geçiş başlayacak.

Ben oldum olası hep eğitimden yana oldum ve bu amaçla çocuklarım hep okullu olsun istedim ama tarikatlar, şeyhler, şıhlar hep yolunu kestiler. En büyük oğlumu Milas İmam Hatip Okulu’nda okuttum. Nihayet mezun oldu, dedim ki haydi yeterlilik belgeni de al şöyle makamı, usulü ile güzel Ezanlar okuyarak, çok güzel dinimiz İslam'ı insanlara sevdir. Daha ilk Manisa'ya gönderdiğimde oğluma sormuşlar, tabii ki ben oğluma yemedim yedirdim, giymedim girdim. Bu nedenle de yeterlik belgesini alması için oğlumu gran tuvalet giydirip Manisa'ya gönderdim. Aman Allah'ım o da ne? Hemen sormuşlar senin baban ne iş yapar? Oğlum da demiş ki benim babam müzisyendir. İşte ilk cevap; senin babanda para çoktur, yani sen ağzınla kuş tutsan da faydası yok deyip, sözde sınavlar yapılır, sonuç, tabii ki sınavı geçemez.

İşte geride kalan yavrularımı okutmamama sebep olan böyle bir anlayış. Bütün yavrularımın müzikle uğraşmalarını istedim. Fakat yıldım mı? Hayır. Bugün iki torunum üniversite mezunu, bir torunum sanat okulu mezunu ve hala şu anda hem okuyup, hem de baba, ata mesleğine devam ediyorlar.

Peki sonuçta ne oldu? Bakın dostlarım, bugün yüzlerce camileri ziyaret ederek kulluk görevimi yerine getirmeye çalışıyorum. Ama gel gör ki birçok İmam kardeşimde ne usul ne de makam var.

Böyle mi olmalıydı? Ama ben her şeye rağmen baba ata mesleğim olan zurna-davul kültürünü sevdirdim ya, yeter bana.

Demem o ki dostlarım, ne iş yaparsanız yapın, yaptığınız işi eğer severek yaparsanız sonuçta başarılı olmamak için hiç bir neden kalmaz ortada. Yeter ki işinizi sevin. Bu duygularla Dibekdere’de 16 Eylül'de açılacak olan çok amaçlı orta okulunun hayırlara vesile olmasını dilerim. Emeği geçenlere, bu güzelim eğitim yuvasını köyümüze kazandıranlara ve Muhtar olduğu günden beri canla başla çalışan Dibekdere Muhtarı Hasan Akdeniz'e çok teşekkür ederim. Umarım şu köşeye Sayın Hasan Akdeniz'in de duygu ve düşüncelerini ifade edecek açıklamaları olur herhalde.

Haydi dostlarım, daha güzel, daha aydınlık bir Dibekdere’de buluşmak dileğimle hoşçakalın, dostçakalın.

Bir kültür dostu, Dibekdere eski muhtarı ve Zurnacılar Davulcular Derneği Kurucu Başkanı Zurnacı Dursun Girgin. Telefon: 0532 624 05 39- 0535 602 6646

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık