• 08 August 2020, Saturday 9:50
DursunGirgin

Dursun Girgin

DÜNYA KIRK KULPLU KAZANIN DEVAMI

Dostlarım merhaba bazı sorunlar vardır ki bunların ileride telafisi de mümkün olamaz. Evet bugün çok zor günlerden geçiyoruz ancak her şeye rağmen eğer genel kültürümüzü bugün koruyamazsak ne zaman koruyacağız acaba? Evet benim derneğimin 30 tane zurnacı ve davulcu üyesi var. Ben önceki köşe yazımda da belirttiğim gibi ben sadece 30 üyemin dünyaya sesini duyurabildiysem, o 30 üyemin varlığı, vakitsiz yere gelerek özveride bulunmaları sayesinde. Dibekdere’nin davul zurna kültürü hem yöremiz Muğla il sınırları içinde hem dünya genelinde sesini duyurabilmiştir. İşte bugün bir dernek başkanı olarak benim de artık bütün bu özverileri göz önünde tutarak, genel bir değerlendirme yapmam gerekir.

İşte bunca yıl özverili bir şekilde beni dinleyen bu güzel 30 insan için düşüncelerim şöyle: Bugün bu güzel insanlar sayesinde artık Denizli, Burdur ve Antalya il sınırları içinde Dibekdere zurnası çok iyi tanınmış, hatta çok da sevilmiştir. Eğer kültür değerlerimizi ve bu kültürü sevdiren bu güze insanları başta Sayın Kültür ve Turizm Bakanı olmak üzere Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin de bazı fedakarlıklarda bulunması sonucu, 6 davul ve 6 zurnayla 15 kişilik bir grupla Denizli, Burdur, Antalya ve Muğla il sınırları içinde ve bu illere bağlı tüm ilçelerinde yapılacak olan tüm şenliklerde görev verilmeli ve bu derneğin çatısı altındaki 30 üye artık asgari ücretli, maaşlı birer Kültür Bakanlığı mahalli sanatçı sıfatıyla hem bu kültür hem bu kültürü 2002 yılından beri hiçbir yerden yardım almadan yaşatmaya çalışan bu güzel insanlara artık devlet eli uzatılsın istiyoruz. Bu insanların bir çok yönlerinden istifade edilebilir. Örneğin; her yıl Denizli, Burdur, Antalya ve Muğla il sınırları içinde çeşitli kültürel etkinlikler yapılıyor ve bu etkinliklerde her belediye birçok davulcu ve zurnacı parası ödüyorlar. Şayet bu plan ve proje hayata geçirilirse, inanın bir mehteran takımı gibi çok güzel konserler verilebilir. Onun için bir an önce böyle bir projenin hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Böylesine zor günlerde en azından ömürleri boyunca bu kültürün yükünü omuzlarında taşımış olan bu güzel insanlar artık hiç olmazsa böyle bir uygulama sayesinde yarınlarına güvenle bakabilsinler istiyoruz. Peki bu uygulama nasıl mı olacak? Mesela biz dernek olarak Denizli’nin Beyağaç ilçesine konser vermeye gideceğiz. Bizim araç ücreti, yemek ücreti ve konaklama ücretlerimizi Beyağaç Belediyesi karşılayacak. Kültür Bakanlığı da her ay bu 30 kişiye en az 2500 tl olmak üzere maaşa bağlayacak. Peki amaç ne olacak? Kültürümüzü ve kültür adamlarını korumak olacaktır. Zaten bu derneğin çatısı altındaki davulcu ve zurnacıların 15 tanesi 2008 yılından beri Kültür Bakanlığı mahalli sanatçısıdır. Bu insanların hepsi de Muğla, Antalya, Denizli ve Burdur yörelerinin hatta Isparta yöresinin dahi genel müzik kültürüne hakim kişilerdir. Yani bu 15 kişi mahalli sanatçı grubuna yetenekli müzisyenlerden seçilmişlerdir. Demem o ki artık bu güzel insanlar en az 10 seneden beri hep ekiyorlar. İstiyorum ki artık ektikleri onca hasadı biçebilsinler. Bu plan ve projemiz için de çok değerli Muğla vekilinden, Muğla Valiliği’nden, Milas Kaymakamlığı’ndan, Muğla İl Kültür Müdürlüğü’nden yardım ve destek bekliyorum. Umarım bu dileğimiz kabul görür de bu kültüre gönül vermiş insanlar hiç olmazsa insan gibi, bir kültür adamı gibi yaşamaya hak kazanırlar. Ne yani çok şey mi istiyoruz! Haydi dostlarım sinek saz, anlamayanlara davul zurna bile az.

Hoşça kalın, dostça kalın.

Milas Yöresi Davulcular ve Zurnacılar Dernek Başkanı Dursun Girgin


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık