• 29 September 2016, Thursday 19:31
DursunGirgin

Dursun Girgin

Yapılan kültür cinayetinin farkında mısınız?

Dursun GİRGİN

Dostlarım merhaba.

Muğla’da üç defa zurna festivali yapıldı.

Sevabıyla günahıyla biz bütün olup bitenlere rağmen, “aman şöyle olmasın, aman böyle olmasın” diye ikazlar yapmamıza rağmen, en sonunda herkes içindeki kini, içindeki öfkeyi kusuverdi.

Değerli dostlarım, her şeyden önce eleştirilere açık olmayan hiç kimse ne olursa olsun, kim olursa olsun başarılı olamaz. Eğer siyasetçi de, sanatçı da eleştirilere tahammül edemiyorsa, o halde suya sabuna dokunmayacaksın, sabunla suya dokunduğun zaman köpük olur mu? Olur.

İşte biz de yıllardır bunu dile getirmeye çalışıyoruz. Naçizane, 2002 yılında, kısa adı MUZKAT-DER olan derneğimizi kurduğumuz zaman o derneğin tüzüğü içine öyle maddeler koyduk ki, bunu gördükleri zaman bu derneğin hangi amaçla kurulduğunu bütün dünya öğrenecektir. Örneğin bazı kişiler güya, “Zurna Davul Şenliği’nin patentini ben aldım. Benim iznim olmadan hiç kimse izinsiz Türkiye’de zurna festivali yapamaz” demiş. Size iki şey söyleyeyim: Biz o izni bundan üç yüz yıl önce babalarımızdan atalarımızdan aldık. İkincisi sizin ya dünyadan haberiniz yok ya da hiç olmadık yere curcuna çıkartmaya çalışıyorsunuz.

Eğer siz patenti falan karıştırırsanız, bakın ta 2002 yılında Muğla il sınırları içinde kurulmuş olan bir dernek var, bir zahmet Muğla’da dernekler masasına uğrayıp bu derneğin tüzüğüne bir bakıverin. Ve şuna da şükür edin ki sizin yarattığınız tüm huzursuzluklar nedeniyle bugüne kadar herhangi bir resmi işlem yapmadık. Eğer böyle abuk sabuk davranmaya devam ederseniz o halde yapacağımız tüm kanuni eleştirilere de cevap vermeye hazır olun.

Bütün bunları eleştirmek, yazıp çizmek bizim en tabii hakkımızdır. Kaldı ki, üç seferdir yapılan Zurna festivalinin amacı nedir? Bu festival, Muğlalı yöresel zurnacılara, davulculara ne kazandırdı? Sormak sorgulamak en tabii hakkımızdır.

Öyle ya birileri dağdan gelsin ovadakileri kovsun ve bizler de sessiz sedasız yerimizde oturalım. Yok öyle yağma, işte gördük güzelim yöresel zeybeklerimizin dahi başına gelenleri. Veli Akay’ın çalmış olduğu ‘aptal havası zeybeği’ doğru icra edilmiştir. Ancak ritimci arkadaşlarımızın çalınan yöresel şarkı, türkü ve zeybeklerin özünü bilemedikleri için hata yapmaları kaçınılmazdı ve beklenen de oldu. Böylelikle de bile bile bir kültür cinayeti işlenmiştir. Sonuç olarak diyorum ki, işte dik kafalılığınız “ben bilirim, ben yaparım, benim sözümün üstüne kimse söz söyleyemez” mantığınız yüzünden hem kendinizi rezil ettiniz hem de yöremizin o güzelim davul zurna kültürünün içine ettiniz. Ayıptır ayıp… Sahi dostum sen bir üniversite hocası mısın yoksa kültür cambazı mı? Hani şu mal pazarlamalarındaki cambazlar gibi… Kusura bakmayın ama, yıllardır kültürel değerlerimize saygı duyan, koruyan kollayan Muğla Belediyemizi de o amaçlarınıza ne yazık ki alet ettiniz. Bu rezalete, Muğla Büyükşehir Belediye Meclis Üyelerimizin en kısa zamanda bir çözüm bulmalarını diliyorum. Aksi halde bizler Muğla yöresi Zurnacılar Davulcular Derneği olarak Muğla Valiliği sonra da gerekirse Kültür Bakanlığı nezdinde her türlü kanuni haklarımızı gerek dernek olarak gerekse bireysel olarak arayacağımızın bilinmesini saygıyla arz ederim.

Neymiş efendim, Muhtar Dursun ha bire eleştiriyormuş, evet.

Dostlarım, Türkiye’de eğer demokrasi varsa, o halde bazı yanlışlıkları da eleştireceğiz ki doğruyu bulabilelim. Kaldı ki bizler, birilerini eleştirirken insaf ölçülerimizi de aşmadık. Bugün bu eleştirilere tahammül dahi gösteremeyenler şunu çok iyi bilmelidirler ki, bu kültür benim işim aşım, ya sizlere ne oluyor?

Sırf “ben rütbemi büyüteceğim” diye, sırf “ben kariyer sahibi olacağım” diye güzelim davul zurna kültürünü bir şov haline getirdiniz.

Eğer yanlış konuşuyorsam lütfen siz de beni eleştirin.

İsterseniz gelin: Üç seneden beri yapılan zurna festivali Muğla’ya ne getirdi? Muğla yöresindeki zurnacılar ne getirdi? ...

Bu konuları enine boyuna tüm kamuoyu önünde tartışalım, ne dersiniz?

Ben hazırım.

Bu kavgayı başlatan sensin Ercan hocam ve bunu düzeltmek de senin işin.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık