• 13 August 2016, Saturday 19:18
DursunGirgin

Dursun Girgin

Kültürümüz adına neler yapabiliriz? Örneğin ‘Yerli Kültür Haftası’!

Dursun GİRGİN

Dostlarım merhaba…

Yıllardır kafamı kurcalayan bazı sorular ve sorunlar var. Bunların da en başında geleni kültür değerlerimizin tanıtımı, yaşatılması ve sevdirilmesi konularıdır. İşte bunun için ben ta 2002 yılında kısa adı MUZKAT-DER olan derneğimizi kurdum. Ve 14 yıldan beri iğneyle kuyu kazma misali, kendi çabalarımızla kendi kıt kanaat imkanlarımızla çok büyük başarılara imza attık.

Bunun da en büyük delili, başta Kültür Bakanlığı Mahalli Sanatçı Belgesi olmak üzere, 6 davul 6 zurnayla devam eden başarılarımızdan cesaret alanlar yıllardır her fırsatta dile getirdiğimiz Davul-Zurna Festivalinin bir benzeri olan Zurna Festivalinin Muğlamızda yapılmış olması bizleri çok mu çok onure etti.

Her ne kadar kültür adamları olarak bazı kesim veya kişilerle aramızda ufak tefek tartışmalar yaşansa da genel anlamda zurna davul kültürü kazanan kesim olmuştur.

Benim esasen bugünkü köşe yazımın amacı şudur; Dibekdere’de birçok gencimiz var davul ve zurna kültüründen ekmek yiyen. İşte bu genç yavrularımızın yeteneklerini tanıtmak amacıyla; başta yerel basınımız, ilimiz dahilinde faaliyette bulunan basın-yayın kuruluşları olmak üzere Dibekdere’de bir ‘Yerli Kültür Haftası’ düzenlemek istiyorum. Yaklaşık olarak Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri olmak üzere 3-4 gün Dibekdere’deki ve Selimiye’deki isteyen tüm zurnacı ve davulcu arkadaşlarımızın katılabileceği bir davul zurna şöleni düzenlemek istiyorum.

Bu şölende bir de 2-3 yıldan beri çekimleri devam eden Fotoğraf Sergimizi de açmak istiyorum. Bunun için Milas Belediyesi, Milas Kaymakamlık Makamı, Muğla Valiliği ve Muğla Büyükşehir Belidiyemiz ile Muğla İl Kültür Müdürlüğümüzün desteklerini ve katkılarını bekliyorum. Bu projemizin amacı her ne kadar birkaç kelimeyle anlatılmaya çalışılsa da bu projemizin sonunda 40 davul 40 zurnayla büyük bir sunum gerçekleşecektir. Bu da Türkiye’de ve de dünyada bir ilk olacaktır.

Bu projenin içeriği ve özü tamamen şahsıma ait olup yıllar önce bir televizyon programında, “Hedefim 40 davul 40 zurnayla bir program yaparak bir dünya rekoru kırmak istiyorum” demiştim.

İşte bu hayalimi gerçekleştirmek için böyle bir köşe yazımla bu hayalimi de tıpkı yıllar önce nasıl ki Milas Kent Konseyi toplantısında “Gelin Dibekdere’de bir Zurna Davul Festivali yapalım” diyerek ilk meşaleyi yakan kişi olduysam, yine böyle bir proje ile hem Dibekdere’deki mevcut kültür birikimini dünyaya duyurmak, hem de bu sayede Milasımızdaki o zengin kültür turizmini nasıl ve ne şekilde gündeme getirebileceğimizi de ispatlamış olacağız.

Yeter ki yetkililer bizim elimizden tutup projelerimize destek versinler. Bu projenin içeriği ve geniş açılımı daha sonraki yazılarımda dile getirilecektir.

Hoşça kalın, yörenizi törelerinizi unutmayın, destek olun fakat asla köstek olmayın …


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık