• 11 February 2021, Thursday 9:28
DursunGirgin

Dursun Girgin

Kültürün değerini bilenler bilir

Dostlarım merhaba. Şu zor günlerde şöyle içimizi ferahlatacak bir kelam, bir sohbet edelim istiyorum. Ama nerede… hem çok zor, hem de böyle hoşça bir ortam yok ki ortada. Nasıl olur da hoş sohbet edersin? Pandemiyle yatıyor, virüsle kalkıyoruz. Ne ağzımızın, ne de gönlümüzün tadı, tuzu kaldı. Hani bir şarkı var ‘o da geçer, o da geçer’ diye. Elbette ki bu da geçer. Bazı yerleri deler de geçer, bazı yerleri de es geçer.

Peki şu aralar sanırım Türkiye’de yaşayan tüm müzisyenler o düğün dernekleri mumla arıyorlar. Çünkü hem kendini eğlendiriyorsun, hem millet eğlendiriyorsun, hem de çoluk çocuğun rızkını kazanıyorsun. Bundan daha güzel bir şey olabilir mi? Şu anda özellikle de Trakya Bölgesi’ndeki müzisyen dostlarım bir bunalım içindeler. Sadece Trakya mı? Elbetteki Dibek Dere de aynı zorlukları yaşıyor. Böylelikle sanatın ve kültürün ne anlama geldiğini, nasıl bi nimet olduğunu daha iyi anlıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘kültürsüz bir millet yok olmaya mahkumdur’ sözünün ne anlama geldiğini daha iyi anlıyoruz. Işte onun için de diyorum ki kültürün kıymetini herkes aynı ölçüler içinde anlayamaz. Kültürsüz bir millet yok olmaya mahkumdur sözünün arkasındaki sır perdesini daha net, daha gerçekçi bir anlayışla, bu zor günlerde daha iyi anlıyoruz. 

Evet değerli dostlarım kültürün değerini bilenler bilir sözünden kastım o ki, bu gün ortalarda bazı sözler dolaşıyor.  Sayın Kültür Bakanımız müzisyenlere güya 1000  TL yardım yapacaklarmış. Başta hoş görünse de bu yardımlar çok cılız yardımlardır. Farz edin Trakya’da bir ton odun 1000 TL’dir. Bir kilo zeytinyağı 20 kusur lira. Bu 1000 TL yardım kaç gün yeter bir aileye?

Gene de hiç yoktan iyidir deyip, virüsten değil de açlıktan ölmemeye çalışacağız. Evet sevgili kültür dostları, bir Muhtar Dursun, nasıl yaşıyor? Sorusuna vereceğin net cevap şudur: sağolsun bankaların kredileri sayesinde orta şekerli yaşıyoruz. Ama yarın ne olur, yarın ne getirir, hiç bilmiyoruz. Geçmiş köşe yazılarımda  Dibekdere’nin Milas için önemini dile getirmiştim. Köşe yazılarımı takip eden dostlarım çok iyi bilirler. Şöyle ki; bir zurnacı, bir davulcu ailesi düğün ve derneklerin serbest olduğu günlerde her ev  Milas Pazarı’na bir ayda en az 4000-5000 TL para bırakırdı. Şimdi işte bu nedenle diyoruz ya 1000 TL bir yardım devede kulak misali. Hani bir film vardı Şener Şen’in. köy ağası olarak kosakoca bir köy için bir kuzu kurban edip de her haneye 100 gr et dağıtışı gibi. Bu tür yardımlar da böyle birşey. Her neyse. Elbetteki kara günler de geçecektir. Bence böylesine zor günler için örneğin bir Kanal İstanbul Projesi’ne ayrılacak parasının yarısı dahi Türkiye’de yaşayan müzisyenlere, esnafa, çiftçiye yapılmış olsa, herkes şu zor anları rahatça geçirirler. Tabiki siyasi iktidarın ziyniyeti çok önemli böyle günlerde.

Evet dostlar bu kötü günlerin bir de güzel günleri gelecektir. Işte o günlerde tüm müzisyenlerin yapacağı bazı işler var. mesela örgütlenmek. En azından mevcut müzisyen derneklerimizi güçlendirmek. Bunun için zor günler adına yardım sandıkları kurup, paralar biriktirmek lazım. Örneğin Dibekdere ve Selimiye’de en az 500 müzisyen var. Mesela bizim derneğimiz var. Bu dernek kurulalı en az 18 sene oldu. Her yıl bu derneğe her müzisyen 100 TL para yatırmış olsaydı eğer yılda 55 bin TL, 18 yılda 900 bin TL paramız olmuş olurdu. Bu parayı her müzisyene pay etmiş olsaydık, her müzisyene 1800 TL yardım yapmış olurduk. Keza bir de bu biriken paraları akıllıca kullanmış olsaydık belki de böylesine zor günlerimizde hane başına neredeyse 3-4 bin lira yardım yapabilirdik.

Değerli dostlarım ne yazık ki Roman camialarında böyle birlik ve   beraberlikleri göremiyoruz. Ben şahsen yıllardır Dibekdereli müzisyenleri hep uyarırım. Gelin ne olur güzel günlerin kadrini kıymetini bilin diye diye saçlarım beyazlaştı gitti. Umarım bin nasihatten bir bela evladır derler ya. Bu virus de Roman milletinin aklını başına almasına vesile olur. Haydi dostlarım hoşça kalın,dostça kalın.

NOT. Müzisyenlere yapılan yardımların takipçisi olacağım.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık