• 24 March 2017, Friday 18:43
DursunGirgin

Dursun Girgin

Güzel bir Kültür Hizmeti Projesi

Dursun GİRGİN

Dostlarım merhaba.

Muğla yöremiz gerçekten de çok mükemmel bir kültür hazinesine sahip. Mesela bu konuyu her yönüyle ele alacak olursak, Bodrum yöresi Muğla merkez dahil zeybek oyunları ve Fethiye yöresi yani Teke yöresi oyunlarıyla çok meşhurdur ve böylesine zengin bir folklor yapısına sahip olan güzel Muğlamızda bir de bu farklı kültürlere eşlik yapan yöresel çalgılarımız var.

Muğla, Milas’ta Kaba Zurna, Fethiye’de Selanik Zurnası, Sancı dediğimiz yerde kısa Teke Yöresi Zurnası yani Cura Zurna … Bakınız bir ilde üç farklı zurna çalınıyor.

Değerli dostlarım, elbette böyle bir ilde çalgı yapımı konusu bence başlı başına büyük bir proje. Böylesine büyük bir projenin ben sadece davul ve zurna bölümünü ele alarak bir değerlendirme yapmak istiyorum.

Cura Zurna, Selanik Zurnası ve Kaba Zurna konularında hayli büyük bir tecrübemiz var. Keza, Küçük Çocuk Davulu her boy ve ebatta davul yapımı, tamiratı ve en önemlisi de her boy Zurna Kamışının yapımı ve pazarlanması konularında Dibekdere’de bir çalgı aletleri yapımı ve tamiratı konularında bir projem var. İlgili kurumların yardımlarıyla insanlara iş imkanı verebilecek olan bu güzel projemi bir an önce hayata geçirmek istiyorum.

Zaten şu anda bir çok müzik aletlerini kendi kıt kanaat imkanlarımla yapıyorum. Ancak bazı konular var ki benim ekonomik gücümü aştığı için gerçekleştiremiyorum. Örneğin, Davul Tokmağı, Zurna Başlığı yapımı gibi konulara giremiyorum. Bu işler için mutlaka küçük de olsa bir ağaç tornası olması gerekir ve böylesine zengin bir kültüre sahip olan güzel Muğlamızda elbetteki çalgı yapımı projesi de çok önemli bir konu.

Ben sayın yetkili bakanlıklardan bu konuyla ilgili ilgi ve destek bekliyor ve son söz olarak şunu söylemek istiyorum:

Şu anda Türkiye’nin bir çok yöresinde gerçekten de zurna kamışı her aletiyle hazır vaziyette, her boyda, akordu yapılmış, ayarı yapılmış zurna bulabilmek çok zor. İşte böylesine önemli bir kültür eksikliğini gidermek bakımından Milas’ta; kültürlere başkentlik yapmış bir ilçede güzel bir kültür hizmeti daha verelim istiyorum.

Mesela, 11 Mart Cumartesi günü bir çok üniversite öğrencisi, alan taraması için misafirim oldular. Bu arada bir öğrenci bir davul aldı, nakit parası yok kredi kartından geçirecek. Eh benim de zaten kıt kanaat imkanlarla sunduğum bu kültür hizmeti için kredi kartıyla alışveriş yapabilecek kadar geniş imkanım olmadığı için davulu öğrenciye veresiye verdik ve halâ para bekliyoruz. Halbuki kredi kartıyla da iş yapabilecek durumda olmuş olsaydım hem öğrenci için kolaylık olurdu hem de benim için kolaylık olmuş olurdu.

İşte bütün bu konuları derleyip topladığımız zaman, çalgı yapımı konusu bence yöremizin kültürel kimliğinin zenginleşmesi açısından çok önemli bir projedir. Umarım böylesine güzel bir projemiz ilgi görür.

Bu konuda yapılması gereken iş şu:

Başta Kültür Bakanlığımızın Çalgı Aletlerini Yapım Bölümünün bir an önce Dibekdere’de gerekli incelemeleri yapması ve bu köye gereken kültürel katkıda bulunarak, Küçük Dibekdere’de 200-250 yıldan beri usta çırak ilişkisiyle devam edegelen bu kültürün artık bir marka haline getirilmesi gerekir.

Hoşça kalın, dostça kalın.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık