• 04 October 2021, Monday 9:23
DursunGirgin

Dursun Girgin

KÜLTÜR ADAMINDA KİN KİBİR ASLA OLMAZ

Dostlarım merhaba. Değerli dostlarım şu Zurna Zen Festivali’nin yapıldığı günden beri sahneye çıkan zurnacıların birçoğunda öyle kaprisler var ki şaşıp kalıyorum. Hele şu Babaeskili zurnacının yediği naneye bakın da siz hak verin baNa.

Değerli dostlarım 2013 yılından beri yapıla gelen Zurna Zen şenliklerine bir çok ülkeden, bir çok zurnacı dostalarımız katkı sağladı. Ancak bardağı taşıran zurnacı ne yazık ki Türkiye’den çıktı. Nasıl mı? Lüleburgazlı zurnacı dostlarımdan aldığım bilgilere göre ; bir zurnacı kendini, daha doğrusu kendi kendine 2021 yılı Zurna Zen Festivali’nin şampiyonu olarak ilan etmiş. Eğer Böylesine bir bayağılık gerçekten söylenmiş ise şiddetle kınıyorum. Bu şenlikler bir yarışma değil ki. Velev ki yarışma dahi olsa yine de böyle bir talihsiz beyan tüm zurna ustalarını çok üzer. Nitekim ben dahi hem üzüldüm, hem de gülüp geçtim. Neden mi gülüp geçtim? Aslanların olmadığı bir meydanda çakallar kendilerini  aslan sanarlar da ona gülüp geçtim.  Neyse sadece Babaeskili zurnacı mı öyle? Şu ana kadar Dibekdere’den birçok zurnacı zurna şenliklerinde sahne aldılar. Ama gel gör ki bazı zurnacı arkadaşlarımızın havalarından yanlarına sokulabilmek dahi çok zor. Oysa gerçek kültür adamlarında alçak gönülülük esastır. Bırak sen kendini methetmeyi, halk seni taktir etsin öyle değil mi? Dostlarım öyle de olması gerekmez mi? Nedir bu bencilik? Nedir bunca hava? Yakışır mı hiçbir ustaya?

Şimdi gelelim şu Babaeskili zavallıya. Bilemiyorum. Inşallah böyle bir söylemin aslı da astarı da yoktur inşallah. Sanırım bu dostumuza her Zurna Zen’de verilen plaket ve taktirnameyi sadece kendisine verildi sandı. Velev ki böyle birşey dahi olsa insan olan, hele hele usta çırak ilişkisi ile büyümüş bir zurnacıya asla böyle bir açıklama yapmak ne yakışır, ne de böyle bir başarı ödülünü verebilmeyi bir yetkili yapabilir. Çünkü böyle bir başarı plaketi ancak Türkiye’de tüm zurnacılar elekten geçirildikten sonra tıpkı Kırkpınar gibi olabilir. Yok öyle. Rastgele hiç kimse ne kendini şampiyon ilan edebilir, ne de böyle bir talihsiz açıklamayı tüm zurnacılar kabullenebilir. Neyse. Tüm zurnacılar bu dostumuza gerçek ustaların nasıl davranması gerektiğini herhalde öğretecektir.

Sanırım bu kadar açıklama adam gibi adam olan tüm zurnacılara yeter de artar bile.

Evet dostlarım, eskiden bir adam: ‘Hey padişahım böbürlenme, senden büyük Allah var’ demiş. Onun gibi ben de bu tür ustalara diyorum ki, güzel zurna çalabilmek tek başına yeterli değildir. Bunun yanısıra alçak gönüllülük bizim tüm zurnacılar davulcular camiası için olmazsa olmazımız. Alçak gönülülük olduğu zaman, işte o zaman ustaya saygı kelimesi ön plana çıkar ki… hepimiz için böyle bir yaklaşım daha hayırlı olur. Bilmem gereği gibi anlatabildiysem ne mutlu bana.

Gelecek köşe yazılarımda daha olması gereken birçok konuları dile getireceğim. Lütfen yazılarımı okduktan sonra da yorumlarınızı bekliyorum. Bu yorumlarınız olumlu da olabilir. Olumsuz da olabilir.

Haydi dostlarım; hoça kalın, dostça kalın.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık