• 30 January 2018, Tuesday 21:47
DursunGirgin

Dursun Girgin

Böyle bir zamanda kültürü korumak çok zordur

Dursun GİRGİN

Dostlarım merhaba …

Bir önceki yazımda, dünyanın en güzel ve en zor mesleği müzik demiştim.

Evet dostlarım, her geçen gün daha da zorlaşan yaşam koşulları nedeniyle müzik kültürünü iş edinen, sanat edinen ve bu sanatın haricinde hiçbir yerden geliri olmayan insanlar, maalesef çok zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyorlar.

İsterseniz bu konuya biraz daha açıklık getireyim.

Mesela, her yılın Nisan ayında, yani baharın gelişiyle başlayan düğün-dernek işlerimiz, en geç Ekim ayına kadar devam eder. Ondan sonrası artık iş yok, güç yok! Tekrar, gelecek yılın Nisan ayını bekleriz.

Durum böyle olunca da 7 ay iş sezonu olur, onun da bir ayı Ramazan’dı, Kurban’dı derken en fazla 4 ay gibi bir zamanda düşünün, kendi içimizdeki haksız rekabetleri de bu olumsuzluklara eklersek, gel de sen bu kültürü severek yap.

İşte dostlarım, yıllardır, hatta asırlardan beri yöremizin en değerli kültür varlıklarından biri olan davul-zurna kültürünü, bir baba-ata mesleği olarak 6 - 7 kuşaktır yaşatmaya çalışıyoruz. Ancak her yerde işçinin dertleri görüşülür, asgari ücret görüşülür, çiftçinin dertleri görüşülür, ama iş müziğe gelince kimseden çıt çıkmaz.

Bu insanların dertlerini kim dinleyecek?

Bu ülkenin Kültür Bakanı var. Soruyorum, Sayın Bakanımız, ömrünüzde bir defacık olsun Dibekdere’ye veya Aydın Germencik’e veyahut Edirne, Kırklareli, Lüleburgaz, Kırşehir’e gidip de bu insanlar ne yer, ne içerler, nasıl geçiniyorlar acaba diye sordunuz mu?

Seçimden seçime yüzlerini ilk defa gördüğümüz şahıslar, gelirler bizlerden destek isterler. O desteği alır almaz da gidiş o gidiştir. Bu kez ülkenin yerel yönetimleri bütçelerinden her yıl yüklüce bir meblağ, kültür değerlerimizi koruma/kollama adına ayırırlar.

Peki ayrılan paydan kültür adamlarımızın kaçta kaçı yararlanıyor acaba?

Dost acı söyler derler ya, Muhtar Dursun bu hale gelinceye kadar ne çileler çekti, ne yoksulluklar gördü bilen var mı?

İşte böylesine sahipsiz bir sanata sahip olan bizler, Dibekdere olarak her yeni yıla ne umutlarla gireriz. Sonuçta hep hayal kırıklığına uğramış bir vaziyette yine ‘aynı hamam aynı tas’ yola devam ederiz. Çünkü bu sanatı bir kere aş edinmişiz, iş edinmişiz …

Onun için, lütfen başta bu yörenin milletvekillerinden başlayarak bu insanların elinden tutun. Bu insanların kültürel kimlikleriyle karınlarını doyurabilmelerini sağlayın ki, hem 250 - 300 seneden beri yaşayagelen bu kültüre sahip çıkmış olalım, hem de en azından bu insanlar da bu ülkenin birer ferdi olarak yarınlara güvenle bakabilsinler. Mevcut yasalardan yararlanabilmeleri için kolaylık sağlansın ki bu insanlar da bu kültürü severek yapabilsin.

Aksi halde birçok kültür değerlerimiz gibi müzik kültürümüz de hem yozlaşacak, hem de değerli birçok kültür adamımız yokluk ve yoksulluk içinde yok olup gideceklerdir.

Benden söylemesi…

İstiyorum ki böylesine zor günlerde elbirliğiyle kültürel varlıklarımıza ve kültür adamlarımıza sahip çıkalım. Bunun için diyorum ki, gelin dostlar, bu bahar başka bir bahar olsun.

Bu bahar kültürel kimliğimize sahip çıktığımız bir güzel bahar olsun ve bunun için de güzel Milasımıza yaraşır bir davul-zurna şenliği yapalım.

Hatta bu şenliği her yılın bahar ayında yapılmak üzere geleneksel hale dönüştürelim.

Bizler Milas Yöresi Davulcular ve Zurnacılar Derneği olarak hazırız. Eğer sizler de hazırsanız…

Bakınız güzel dostlarım, bir zamanlar ‘Davul-Zurna Şenliği’nden, bir Kent Konseyi toplantısında bahsettiğimde maalesef her kafadan ayrı bir ses çıkmıştı.

Sonuçta ne oldu peki? Kültür Muğla’ya hicret etti!

Tıpkı İbn-i Sina’nın deyimiyle ‘Bir yerde eğer millet kültürüne sahip çıkmazsa o kültür oradan hicret eder.’

Ya da Mustafa Kemal’in dediği gibi, ‘Kültür değerleri yok olan bir millet, yıkılmaya mahkûmdur’ …

Hoşça kalın, dostça kalın …


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık