• 10 August 2020, Monday 10:27
DursunGirgin

Dursun Girgin

KÜLTÜRÜMÜZÜ SEVİNDİRENLER

Dostlarım! Merhaba. Bu güzel ülkenin çeşitli köşelerinde kültür değerlerimizi sevdirenlere biz ne kadar sahip çıkabildik acaba? Bugün hayatta olup da harç borç içinde yaşam mücadelesi veren nice değerli ustalarımız var. Mesela Dibekdere’den hareketle gerçek konumumuza girecek olursak eğer, Türkiye’nin kültür adamlarına karşı nasıl bir yaklaşım içinde olduğunu daha net görebiliriz. Dibekdere’deki davul zurna kültürü 250-300 yıldır yaşatılan bir kültürdür. Bu kültür bir Muhtar Dursun sayesinde öyle bir aşamaya getirildi ki bugün Muğla’da 2013 yılından beri yapılan Uluslararası Zurna Festivali’nin temelini atan kişi Zurnacı Muhtar Muhtar Girgin’dir. Bu olaya aslında hala hayatta olan Muğla Belediyesi eski başkanlarından Sayın Erman Şahin, rahmetli olan eski belediye başkanlarımızdan Orhan Çakır ve tabii ki bugünkü Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman Gür şahitlerdirler. Evet sevgilim dostlar: Biz Muhtar Dursun sayesinde bu yörede yıllardır bilindik zeybeklerin dahi dışına çıkamayan bir Muğla’ya birçok zeybekler öğrettik. Yetmedi! Bu zeybekleri iğneyle kuyu kazma misali kendi imkanlarımızla kayıt altına almaya çalıştık. 2 tane zurnacı ve 2 tane davulcu bir arada meşk dahi yapmasını bilmezlerken Muhtar Dursun sayesinde bugün en az 10 davul ve 10 zurnacı bir arada meşk yapabilir, konser verebilir hale getirildi.

 Peki, bu girişimlerden Muhtar Dursun’ un eline maddi anlamda ne geçti? Yoksa bugün Muhtar Dursun devletten yüklü bir maaş mı alıyor?  Yok dostlarım yok. Eski hamam eski taş misali yarı aç yarı tok yaşayıp gidiyoruz. Tabii ki buna yaşamak denirse! Neden böyle bir karamsar tablo çizmek zorunda kaldığımıza gelince şu son aylarda harç borç artık öyle bir hale geldi ki! Ne siz sorun ne de ben söyleyeyim. Peki bu ülkede binlerce yandaşlar, dindaşlar salla başını al maaşını cinsinden yaşarken neden bir kültür adamına şöyle adam gibi bir maaş bağlamaz bu devleti yönetenler? Bu ülkede Muhtar Dursun gibi acaba kaç kültür dostu vardır? Mesela bir lüleburgazlı Küçük Hasan bir dibekdereli Muhtar Dursun gibi bu ülkede kaç tane var acaba değerli dostlarım? Şu sıralar benim Türkiye’nin çeşitli yerlerinde davul ve zurna kültürünü yaşatan insanlara ziyaret edip ne halde olduklarını görmem lazım. Gel gör ki yoksulluk yüzünden bu dostlarımı 2, 3 yıldır ziyaret dahi edemiyorum.  Bu konuya gelecek köşe yazımda devam edeceğim…


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık