• 27 July 2016, Wednesday 19:14
DursunGirgin

Dursun Girgin

‘Zurnacılar Köyü’ projeme destek istiyorum

Dursun GİRGİN

Dostlarım merhaba.

Bu da nereden çıktı demeyin sakın. Yıllar önce Çomakdağ Kızılağaç’ta bir düğün yaparken iki tane Antalyalı genç benimle ilgili birçok fotoğraf çekmişti. Bunun yanısıra birçok da müzik kültürü hakkında bilgiler almışlardı. Bu bilgileri hayata geçiren bu gençleri kutluyorum. Önemli olan şu ki; yıllardır birçok planlar ve projeleri gündeme taşıdığım halde ne yazık ki bugün Milas olarak hiçbirini hayata dahi geçiremedik.

Neydi bu proje? ‘Müzik Köyü’ kurmak.

Bugün Dibekdere’de zaten var olan bir müzik dalı var.

Nedir bu? Zurna davul!

İşte madem hazır; yeter ki böyle bir projeye başta Milas Belediyemiz sahip çıksın. İsterseniz bu projenin nasıl bir proje olduğunu, amacının ne olduğunu siz kültür dostlarımla paylaşayım.

Bir kere bu projenin esas amacı; Türkiye’deki ve dünyadaki tüm yetenekli zurnacılarla Dibekdere’deki genç ve yetenekli yavrularımızı tanıştırmak, kaynaştırmaktır.

Böyle bir buluşmanın getirisi veya götürüsü ne olacak diyenlere hemen şunu arz edeyim: Örneğin her ay farklı bir yöreden farklı farklı zurnacı dostlarımızı Dibekdere’ye davet edip hem Dibekdere’deki davul ve zurna kültürünün kendine özgülüğünü göstermek, hem de bu köyde yaz ayları boyunca her ay en az üç yöreden en az 10 kişilik, en fazla  da 20 kişilik bir davul zurna grubunu Dibekdere’ye davet edip bu köyde her ay zurna şenlikleri yapılmalı.

Yanısıra Dibekdere’deki yetenekli genç davulcu ve zurnacılarımızın da katkılarıyla bu proje desteklenmeli ve bu sayede ‘Zurnacılar Köyü’ projemiz sayesinde köyümüzü Türkiye’deki ve dünyadaki tüm zurnacılar tanımış olsunlar.

Tabii ki böyle bir projenin içeriği farklı farklı sergilerle doldurulmalıdır. Örneğin her şenlikte mutlaka zurna çeşitleri, davul çeşitleri ile zurna ve davulla ilgili tüm aletler de mutlaka sergilenmelidir. Yanısıra böyle bir projenin hayata geçirilebilmesi için Dibekdere’de mutlaka en kısa zamanda bir Kent Konseyi toplantısı yapılmalıdır. Yani tüm detaylar görüşülüp böyle bir projenin getirisi ne olur, götürüsü ne olur şansı yüzde kaç olur ve her şeyden önemlisi de; böyle bir projenin Milasımıza ve kültürel değerlerimizin tanıtılmasına ne gibi katkıları olur, işte bütün bu konuların enine boyuna görüşülmesi gerekir.

Umarım bu teklifim de hasır altı edilen diğer tekliflerimiz gibi olmaz. Zaten Dibekdere köyümüz veya mahallemizle ilgili şu anda yürütülmekte olan bir projemiz var. Kısmet olursa eğer, çok yakında Dibekdere’yle ilgili 2-3 yıldan beri hazırlamakta olduğumuz bir fotoğraf sergimiz ile bir de Dibekdere’nin tanıtımıyla ilgili bir kitap hazırlığımız var.

Umarım, Zurnacılar Köyü projemizle, bu iki çalışmamızın da hayata geçirilmesi sayesinde gerçekten de Dibekdere köyü “küçük Dibekdere mi, yoksa büyük Dibekdere mi” ikilemesinden de kurtulup artık tarih boyunca hatta yıllar öncesinden alması gereken o güzel ismi almış olur.

Evet, işte plan, işte proje, işte Zurnacılar Köyü.

Umarım böyle bir projeye sayın Kültür Bakanımız da sahip çıkarak artık AB projeleri kapsamına dahil ederlerse, Türkiye’de ve dünyada bir ilke imza atılmış olur.

Mesela Kırklareli ilimizin şirin bir köyü var. Adı da Pehlivanlar köyü. Peki bu köyün hepsi de pehlivan mı ki böyle bir isim alabilmiş?

Oysa ki bu köyün 7’den 70’e hepsi de zurnacı ve davulcu. Umarım böyle bir değişiklik sayesinde bu köye dünyanın her yöresinden, her yerinden ziyaretçiler gelecektir ve bu sayede de hem ilçemiz Milas’ın bir kültür şehri olduğu tescillenmiş olacaktır, hem de zaten yıllardır sanatıyla, kültürel kimliğiyle anılmaya layık olan köyümüz de yıllar sonra da olsa adıyla, sanıyla, sanatı ve de kültürel kimliğiyle anılmaya ve de hatırlanmaya layık olur.

(Bir Kültür Dostu ve Kültür Bakanlığı Mahalli Sanatçısı, Zurnacı Dursun GİRGİN / Telefon- 0532 642 05 39 ev: 0252 545 42 30)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık