• 24 September 2020, Thursday 13:16
DursunGirgin

Dursun Girgin

Roman Kızları eğitimdeki engelleri aşabiliyor mu?

Dostlarım merhaba… Panelin konusu: “Roman Kızları eğitim engellerini aşabiliyor mu?” Aynı zamanda bu projenin de adı.

Katılımcı ülke sayısı 5. Bu ülkeler Türkiye, İspanya, Romanya, Bulgaristan  ve Slovakya. Her ülkeden 6 gencin katıldığı bu güzel projeye  16’sı kız, 14’ü erkek toplam 30  kişi katılmış. Toplantı yeri Türkiye ve Bodrum. Costa Maya Oteli gündüz saatleri başlayan oturuma konuşmacı olarak Milas Yöresi Zurna Davul ile Muğla Zeybek Kültürünü ve Roman Kültürünü Araştırma Tanıtma Yaşatma Dernek Başkanı Dursun Girgin de davet edildi. Bu 5 ülkeden farklı yerlerde eğitim  almış olan gençlerin amaçları, bahsi geçen ülkelerdeki veya  diğer dünya ülkelerinde yaşayan tüm Roman vatandaşlarımızın, özellikle de kızlarının eğitimde ve de eğitim sonunda karşılaştıkları zorlukları dile getirerek, bir bakıma duyarlılık oluşturma.

Bence bu gençlerin girişimleri başta Türkiye olmak üzere tüm Avrupa Birliği ülkelerince desteklenmeli. Artık dünyada yaşayan tüm Roman vatandaşımız, yaşamış olduğu ülkede özelikle de kız çocuklarımızın eğitimi konusunda daha duyarlı davranmalı.

Bu cümleden hareketle benim birçok torunum şu an hala okuyorlar. Örneğin gerek kız çocuklarımız gerekse oğlan çocuklarımı okusunlar. Sonuçta devletimizin yönetiminde onlar da söz sahibi olsunlar istiyoruz. Ama gel gör ki bu çok zor oluyor. Mesela bazı ailelerin kendi aralarında konuştukları sözler ne yazık ki çocuklara da sirayet ediyor. Sonuçta ırk ayrımcılığı, aşağılamalar alıp başını yürüyor. Öyle ki bu ülkede ben köşe yazarıyım diye geçinen köşe yazarları dahi bu insaları aşağılamayı sanki marifetmiş gibi görüyorlar. Bu tür hareketler de ne yazık ki genç yavrularımızı eğitimden soğutuyor.

Mesela benim en büyük oğlum imam hatip mezunu olduğu halde şu an çöpçülük yapıyor. Buna da engel olanlar yeterlilik belgesini vermeyen tarikatlar, cemaatlardir. Şu anda bu evladım yemedi  içmedi oğlunu sanat okulunda okuttu. Keza orada da yine itilmelerle,  kakılmalarla karşılaştık. Yine bu yavrum yemedi içmedi, aç karnına taş bağladı, devletin hiçbir katkısını  ve de yardımını görmeden kızını Antalya Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümünü bitireli neredeyse 4-5 sene oluyor. Bu yavrumuz hala ne yerel yönetimlerde ne de devlet yönetimlerinde yönetici olamıyor. Demem şu ki üzülerek ifade  etmek zorundayım ki gemisini yüzdüren kaptan hikayesi almış başını gidiyor. Bu ülkede Roman vatandaşlarımızın ne kızlarının ne de oğlanlarının eğitimleri için bu insanlara gerekli yardımlar yapılmıyor. Mesela bu yadımlar devlet tarafından olacağı gibi yerel yönetimler tarafından da olabilir. Ben bir kültür dostu olarak bu güzel gençlerin böylesine öneme haiz bir konu hakkında duyarlılık oluşturmak amacıyla cesaretle yola çıkmalarını doğrusu takdirle karşılıyorum.

Mesela bir Roman açılımı yapıldı. Aradan 10 sene geçmesine ragmen gözle görülür, elle tutulur bir girişim göremedim. Insanlar nedense unutkan oluyorlar. Yeniden farklı farklı ülkelerden gencecik yavrularımızın Roman kızlarının eğitimi konusunu gündeme taşıyarak, bir duyarlılk yaratılması içim farklı farklı ülkelerde gündeme getirilmesi bence çok yerinde bir girişim olmuştur. Bu gençlerin arasında gazetecilik okulunda okuyan bir kızımız var, İspanyol. Adı Marta Moreno Guerreco. Benimle yaptığı röportajı Türkçe’ye çevirip, göndereceğine söz verdi. Umarım dünya bu gençlerin seslerine kulak verir. Böyle bir girişim sayesinde de tüm düyada yaşayan Roman Kızlarının, en azından alacakları eğitim sayesinde artık onları da yarın bir gün eğitimde, yönetimde, siyasette söz sahibi oldukları günleri bir an önce görme dileğimle. Bu projeye canı günülden destek olduğumu belirtir, bu güzel gençlere başarılar dilerim. Hoşçakalın. Dostça kalın.

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık