• 13 January 2023, Friday 15:16
DursunGirgin

Dursun Girgin

“Halep’in Yolları Ağıdı” patenti Dibekdere’ye aittir

Dostlarım merhaba. Dibekdereliler 1800’lü yıllarda Muğla il sınırlarına geldiklerinde Muğla’nın birçok köyünde yıllarca konaklamışlardır. Bu konaklama yerlerinden biri de Yatağan ilçemizin Hacıbayramlar köyüdür. Öyle ki bu köy halkını oldum olası çok severim ve bu köyde çok değerli dostlarım da vardır. Başta Genek Ailesi olmak şartıyla hepsini çok severim. Yıllarca ben de babam rahmetlinin sayesinde Hacıbayramlar  köyünü tanıma fırsatım oldu. Bu köyde bir aile var ki ismi Ali Genek (Orman Yüksek Mühendisi). O’nun yeri bende bir başkadır. Ali Genek’in aile efradını, yakın akrabalarını çok severim.  Sağolsun o da beni her gördüğü yerde sahip çıkar. Hoş sohbet ederiz. O’nun da köyümüzün kültür değerleri ile ilgili birçok araştırmaları olmuştur. Mesela çıkış yeri Dibekdere olan bir ağıt vardır, ‘Halep’in Yolları.’ Bu ağıt Osmanlı döneminde Halep’e askere giden, gidip de geriye dönemeyenler için yakılmış bir ağıttır ki, bu eseri ben, 75 yaşıma girdim, taaa çocukluk yıllarımda yaşlı ninelerden duydum. Zurnalarla bu ağıdı bizler askere giden gençleri uğurlarken hep çalarız. Öyle ki bu eserin dibi bucağı yoktur. Yakıştır yakıştırabildiğin kadar. Bebeklere salıncaklarında söylenir, askere giden askerler için, hatta yeni düğünü olan gelin ve damatlar için de bu ağıt hep söylenir durur ve de hala da söylenmektedir.

Ben sözlerimi çok fazla uzatmak istemiyorum. Evet Halep’in Yolları ağıdının kaynak yeri Dibekdere’dir. Ancak sağolsun Ali Genek hocama çok teşekkür ediyorum, ayrıca da sayın çok değerli dostum Hacıbayramlar köyünden mahalli sanatçı cümbüş çalan değerli dostum Yaşar Yılmaz Bey de çok güzel icra etti. Ancak bu eseri bugüne kadar yine Milaslı mahalli sanatçı cümbüş çalan rahmetli Cavit İyidil ve keman çalan Kemancı Kara Murat’a da teşekkür etmeden geçemeyeceğim.

Evet dostlarım, mahalli ağızla okunan Halep’in Yolları Ağıdı bir başka oluyor bence. Neyse benim amacı şu; bu tür eserlerimize sahip çıkalım. Ancak özüne ve sözüne uygun olsun yeter ki birilerinin Aydın Jandarması Zeybeği’ni kalkıp da Katırancı Zeybeği diyerek, sözde derleme yapar gibi görünmek bu yörenin kültürel kimliğine hakaretten başka hiçbir şey değildir.  Netekim Katırancı Zeybeği gündeme gelir gelmez hemen akabinde de bu sefer kırk yıllık İki Parmak Zeybeği oldu Tekeler Zeybeği. Evet dostlar derlemek nedir? Önce bunu çok iyi bilmemiz gerekir. Derlemek toparlama anlamında söylenir. Derlemek toparlamak gibi… yani her önüne gelen derlemeci olamaz. Ama sağolsun Ali Genek dostum bu tür kültür yobazlarıyla hiçbir zaman karıştırmadım, karıştırmam da. O ağzından bir söz çıkmadan defalarca arar sorar. Sağ olsunlar.  Ben bir kültür dostu olarak gerek Ali Genek hocama, gerekse sevgili dostum Yaşar Yılmaz’a çok teşekkür ederim. Sanatının ve kültürümüzün hakkını vererek anlatan ve icra eden tüm dostlarıma selamlar olsun.

Hoşça kalın dostça kalın. 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık