• 05 January 2017, Thursday 18:49
DursunGirgin

Dursun Girgin

Bundan sonra Dibekdere için neler yapılmalı?

Dursun GİRGİN

Dostlarım merhaba…

19 Aralık, umarım Dibekdere’nin 250 yıllık davul ve zurna kültürü için bir dönüm noktası olabilir. Şöyle ki; 19 Aralık’ta İzmir’de İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde Dibekdere’nin beşikten mezara kadar davul ve zurna kültürünün a’dan z’ye kadar fotoğraflarla anlatıldığı fotoğraf sergimizin önemi çok büyüktü.

Onun için ben bugünkü köşe yazımda da uzunca bir başlık kullandım ki meselemizi, dertlerimizi artık rahatça anlatabilelim. Sadece anlatmakla kalmayalım, çareler de bulunsun artık.

İşte böyle bir girişle bugünkü köşe yazıma başlamak istiyorum.

Dostlarım, yıllardır hep söyleyegeldik, bu köy kültürel kimliği ile ekmek yiyebilsin. Aslında Dibekdere 300 haneden fazla. Bu köyde şöyle aklı selim bir müzik icra edebilen zurnacı ve davulcu sayısı bence çok az. Hani bazı zamanlarda belirtiyoruz ya, iş bitiricilik ayrı şey, sanatkar olabilmek ayrı şey.

Peki neden böyle bir şey söylüyorum; Dibekdere’de ben ne iş olsa yaparım diyen bir kesim var. Bir de ben bu sanatımdan başka hiçbir iş yapamam diyen, sanatının ehli olan davulcu ve zurnacı yavrularımız var. Bu kesimin de toplam sayısı 100 kişiyi bulmaz.

İşte bugün Dibekdere’de eğer gerçekten de adam gibi zurnacılara sahip çıkacaksak, öncelikle yapılması gereken konu şu; bu köyde 2002 yılında resmen kurulmuş bir dernek var. Üstelik de bu derneğin adı Milas Yöresi Davulcular Zurnacılar Derneği. Şimdi bu derneğin çatısı altında olan ve 15 veya 20 kişi olan yetenekli zurnacı yavrularımız var. Her şeyden önce bu yetenekli yavrularımızla diğer sıradan zurnacıları ayırt etmemiz gerekir. Bir de yeni yetişen genç davulcu yavrularımız izinde de çok yetenekli 15-20 davulcu yavrumuz var. Bu çocuklarımızın daha iyi yetişebilmeleri için acilen yapılması gereken birçok konular var. Tabii ki burada bu ayrıntılara girmek çok da önemli değil. Zaten bizler bu eksikliklerin neler olduğunu biliyoruz.

İşte bugün sorgulamak istediğimiz konu şu; asıl bundan sonra Dibekdere’nin daul zurna kültürü için ne yapabiliriz sorusuna el cevap olarak diyoruz ki, ilk etapta da yapılması gereken işlem şu olmalı, Dibekdere’den 10 zurnacı 10 davulcu yavrumuzu yetenek geliştirme projemiz kapsamında makam, usûl, nota gibi eğitimler sonucunda bu köyde en az 20 kişilik bir davul zurna gurubu oluşturmak ve bu guruba da başta Muğla ilimiz sınırları içindeki çeşitli kültürel etkinliklerde, şenliklerde görev verilmesi ve böyle bir kadronun da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca oniki ay maaşlı ve sigortalı olması.

Bunun yanısıra bu kadro sayesinde Dibekdere’de artık 365 gün kültür turizminin canlı kalabilmesi için Dibekdere’ye çok amaçlı bir kültür merkezi yapılarak böyle bir çekirdek kadronun gelecek yavrularımıza hocalık yaparak, bir nevi bundan sonra Dibekdere bir zurna davul kültürünün eğitimini veren bir okul haline getirilmelidir.

Tabii ki böyle bir projeyle birlikte bir de, bu çekirdek kadro diye belirttiğimiz kişilerin içinden seçilecek 3-5 ailenin evlerinde, avlularında yapılacak düzenlemeler sonucu bu 3-5 evin turizme hizmet verir hale getirilip köyümüzde kültür turizminin önü açılmalıdır.

Bütün bu projelerin hayata geçebilmesi için de muhakkak devlet desteği şart. Bunun yanı sıra, geri kalan ailelerimiz için de mutlaka birçok projeler üretilmelidir. Örneğin Çocuk davulu yapımı, Zurna kamışı yapımı gibi ve bir de işlerde çalışabilecek yavrularımız için de acilen İş ve İşçi Bulma Kurumumuzun Kosgeb gibi plan ve proje üreten birçok kuruluşların bu köye ait şöyle aklı selim bir plan ve proje üretmelerini önemle rica ediyorum.

Bizler, elimizden geldiğince bu köy için birçok önemli konuları gündeme taşıdık, eh bundan sonrası da artık ilgili kurumlarımıza kalmış bir sorumluluk duygusudur, bizden söylemesi.

Haydi hayırlısı olur inşallah …


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık